Sophie De Meyer, CEO van het Het Metaal
Sophie De Meyer, CEO Het Metaal

Hier liggen onze roots, hier wonen en werken we, hier zijn we een gevestigde waarde.

Grote ondernemingen Industrie
"Ons bedrijf Het Metaal bestaat dit jaar precies een eeuw. We kunnen terugkijken op een heel rijke historiek en daar ben ik heel trots op. Die geschiedenis koesteren we hier."
Social media sharing

"Het verhaal is begonnen in 1919, toen een groep van negen smeden in Sint-Niklaas de coöperatieve maatschappij 'Het Metaal' oprichtte, om samen staal aan te kopen. Op die manier konden ze veel betere voorwaarden krijgen. Ze waren visionair toen, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Met liefst 111 leden zijn ze toen van start gegaan. Mijn grootvader Jozef De Meyer is in de jaren '60 voorzitter van de coöperatieve geworden, mijn vader François volgde hem op begin jaren '80. Ikzelf ben in 1991 als 27-jarig meisje in het bedrijf gestapt. Twee jaar later kwam ik echt aan het roer te staan, als leidinggevende van het bedrijf. Ik heb als jonge twintiger meteen carte blanche gekregen. Dat was heel mooi. Ik kreeg meteen een gigantisch groot vertrouwen."

"Ik weet nog goed dat mijn vader me voorstelde om voor Het Metaal te gaan werken, toen er een functie vrijkwam. Hij vond dat ik wel commercieel talent had. Ik ben toen naar dat fabriekje gaan kijken, toen nog in de Plezantstraat. Ik vond dat de tijd er een beetje was blijven stilstaan. 'Papa, het is heel tof, maar dank je. Ik ga dat toch niet doen', heb ik hem geantwoord. Maar ik hou wel van uitdagingen, dus ben ik er tóch ingestapt. Intussen is Het Metaal al lang geen coöperatieve meer, maar een volledig autonome KMO. We hebben een hele weg afgelegd."

"Het Metaal was 90 jaar gevestigd in de Plezantstraat, sinds elf jaar zitten we in het Europark-Zuid. We blijven in Sint-Niklaas. Hier liggen onze roots, hier wonen en werken we, hier zijn we een gevestigde waarde. We zijn onlosmakelijk verbonden met Sint-Niklaas. We zijn hier bijna erfgoed." (lacht)

"Dit bedrijf heeft een geschiedenis van honderd jaar, maar het heeft ook een toekomst. Het is mijn taak om dit bedrijf klaar te maken voor de volgende honderd jaar. Ons basisproduct is al een eeuw hetzelfde, maar toch moet je jezelf continu bijsturen, heruitvinden en afvragen op welk vlak je ánders kan zijn. En de vraag evolueert constant, zowel vanuit de industrie als van particulieren, en daar gaan wij in mee. Naast staal bieden we intussen ook aluminium en inox aan, voor een hele waaier aan toepassingen. We knippen en plooien platen, we hoeken ze uit, we verzagen poutrellen, we boren en ponsen. We zijn eigenlijk een servicebedrijf geworden. En daarvoor komen mensen naar ons. Zij denken aan staal en denken standaard aan Het Metaal."

"2019 wordt bijzonder: we hebben een heel jaar uitgetrokken voor onze 100ste verjaardag. Zo zetten we de klant met de 100ste order en de 100ste nieuwe klant in de bloemetjes. In juni gaan we fietstochten organiseren voor het goede doel, waarbij één van onze medewerkers die dag ook 100 kilometer gaat lopen. En we zijn met een aantal technische scholen bezig om ook enkele kunstwerken te maken rond 100 jaar Het Metaal en 100 jaar staal. Een heel leuk project is dat. In april stellen we de kunstwerken voor, die we ook in de stad en de scholen zullen tonen. Een mooie aanleiding om jongeren op een vernieuwende en creatieve manier te betrekken bij wat wij hier al 100 jaar doen."

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer