Peter Van Hoecke  (CEO Van Hoecke)
Peter Van Hoecke

Sint-Niklaas is meer dan alleen een centrale ligging. Een onderneming heeft 'roots' nodig.

Economie Grote ondernemingen Mobiliteit
Van Hoecke bestaat precies 50 jaar in 2017. En het verhaal is uitsluitend geschreven in Sint-Niklaas.
Social media sharing

De wereld bereiken vanuit een centrale ligging

"Vandaag, slechts een halve eeuw later, zijn we met meer dan 200 medewerkers, zijn we de belangrijkste speler op de markt van het meubelbeslag in de Benelux en mogen we ons een toonaangevend bedrijf noemen in onze eigen omgeving. Daar ben ik trots op."

"Mijn vader was van Zwijndrecht, mijn moeder van Gentbrugge. En ongeveer in het midden tussen die gemeenten ligt Sint-Niklaas, waar ze in de jaren '60 gingen wonen. Dat was ook een bewuste keuze, want Sint-Niklaas was toen al een knooppunt van enkele grote verkeersassen, nog voor de komst van de E17. Die centrale rol is gebleven, ook toen de wereld alsmaar groter werd. En als je de kaart van de Benelux bekijkt, is de centrale ligging van deze stad nóg duidelijker, wat voor dit bedrijf altijd belangrijk is geweest."

"Maar voor ons betekent Sint-Niklaas veel meer dan alleen een plek met de ideale, centrale ligging. Een onderneming heeft 'roots' nodig en hier zijn wij verankerd, onlosmakelijk met deze stad verbonden. We voelen ook een oprechte interesse en een actieve medewerking van de stad om een dynamiek te creëren rond economie en ecologie. En vergeet niet dat Sint-Niklaas met Newtec en Van Hoecke twee bedrijven op haar grondgebied heeft die de prestigieuze 'Factory of the Future'-award hebben gekregen, wat geen enkele andere Vlaamse stad kan zeggen. Het 'Silicon Valley' van Vlaanderen ligt niet in West-Vlaanderen, maar in Sint-Niklaas!"

"Toonaangevend zijn in je eigen omgeving heeft met engagement te maken. Op vlak van duurzaam ondernemen bijvoorbeeld willen we een voortrekkersrol opnemen, als klimaatpionier van de stad Sint-Niklaas. Met ons competentiecentrum willen we onze medewerkers continu de beste opleidingsmogelijkheden bieden, maar ook scholen kansen geven om ervaring op te doen. We willen ook dat onze mensen hier graag werken en fier zijn op dit bedrijf. Want het gaat niet om centen alleen. We zijn heel erg bezig met het scheppen van de ideale arbeidsomstandigheden om persoonlijke groei, verantwoordelijkheidszin en initiatief alle kansen te geven. Alleen zo kun je goeie mensen naar hier halen én ze overtuigen om te blijven."

"Als ondernemer heb je een focus, maar je mag nooit uit het oog verliezen dat je een verhaal aan het schrijven bent met vele medewerkers, dat je moet kijken naar de veranderingen om je heen en dat je jezelf geregeld eens vragen moet stellen. Wat als de belangrijkste klant wegvalt? Wat als onze beste medewerker vertrekt? Is daar een plan voor? De wereld verandert heel snel vandaag. Tien jaar vooruitkijken, is onmogelijk. Drie jaar is al moeilijk. Dit jaar blikken we met ons bedrijf ook eens 50 jaar terug, wat heel bijzonder is. Het geeft nog meer diepgang en betekenis aan het verhaal dat we vandaag schrijven, met voor mij persoonlijk de foto van mijn vader aan zijn livingtafel in het Sint-Niklaas van 1967 als iconisch beeld van onze 'roots'.

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer