Thomas Van den Driessche (CEO Newtec)
Thomas Van den Driessche

We proberen de hele wereld geconnecteerd te krijgen. Sint-Niklaas is daarbij de ideale uitvalsbasis.

Economie Grote ondernemingen Mobiliteit
De twee stichters van Newtec besloten om na te gaan wat de meest centrale plek was voor iedereen. En dat bleek Sint-Niklaas te zijn. CEO Thomas Van den Driessche doet zijn verhaal.
Social media sharing

De wereld connecteren vanuit een centrale ligging

Het verhaal van Newtec is 35 jaar geleden eigenlijk begonnen op een appartement in Antwerpen. Na een tijdje werkten er een 20-tal mensen, waardoor er gebrek aan ruimte kwam. En toen besloten we om de coördinaten van alle medewerkers samen te brengen en in een algoritme te steken, om na te gaan wat de meest centrale plek was voor iedereen. En dat bleek Sint-Niklaas. Vandaag is ons hoofdkwartier hier nog steeds gevestigd, onze productie-afdeling zit in Erpe-Mere. In het buitenland hebben we 10 vestigingen in alle continenten, in onder meer Dubai, Singapore, Sao Paulo, Stanford, Peking en Berlijn. In totaal werken er wereldwijd 372 mensen voor Newtec.

"Dorpen en scholen in afgelegen gebieden in Afrika of op Antarctica kunnen via onze technologie op het internet."

Wij zijn een technologiebedrijf dat satellietcommunicatieapparatuur maakt. Interessant zijn de vele toepassingen waarvoor die apparatuur wordt gebruikt. Nieuw is bijvoorbeeld internet in vliegtuigen, waarvoor we onlangs een groot contract hebben afgesloten. Die wifi-verbinding loopt via satellieten, waarvoor wij de nodige apparatuur leveren. Hetzelfde op boten of op booreilanden bijvoorbeeld, allemaal plaatsen die moeilijk te connecteren zijn. Dorpen en scholen in afgelegen gebieden in Afrika of op Antarctica kunnen via onze technologie op het internet. Zo hebben we momenteel een groot project in Marokko om 4.000 scholen te connecteren. En in de toekomst kan dat ook over Mars gaan. Televisie is voor ons ook een belangrijk actieterrein. De live-verslaggeving van VRT, VTM tot zelfs CNN gebeurt met onze technologie. Ook bij evenementen worden onze systemen gebruikt: denk maar aan de Champions League voetbal, de Olympische Spelen of het Eurosongfestival. Als de landen punten geven voor de beste liedjes gebeurt dat via een Newtec-systeem.

Onze ingenieurs zijn bezig met heel complexe technologieën, maar toch zien we ook vaak het concrete, tastbare resultaat. In Zuidoost-Azië connecteren we bijvoorbeeld tientallen eilanden. Dan horen we mooie verhalen binnendruppelen, zoals dat van een vrouw die met een complexe bevalling werd geconfronteerd en via onze technologie perfect werd bijgestaan door dokters op het vasteland. Of denk maar aan de digitalisering van de verkiezingen in Afrikaanse landen, waar wij aan meehelpen samen met de Verenigde Naties, in de strijd tegen corruptie. De digitale kloof wereldwijd verkleinen, is een grote uitdaging. Van de 7 miljard mensen op de wereld zijn er immers nog 3 miljard die niet of nauwelijks de voordelen van het internet kunnen ondervinden. We proberen dus de hele wereld geconnecteerd te krijgen, zowel op de grond, in de lucht als op het water, tot in de meest afgelegen gebieden. En Sint-Niklaas blijft daarbij voor ons de ideale uitvalsbasis.

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer