Eddy Van Den Berghe, zaakvoerder van Oxford Fietsen
Eddy Van Den Berghe

De fietsenmarkt is enorm in beweging

Grote ondernemingen
Oxford fietsen is een familiebedrijf, opgericht in 1925 in Sint-Niklaas. Sindsdien bleef het zich continu heruitvinden. Meer en meer mensen kiezen voor de fiets als alternatief voor woon- en werkverkeer. Vooral de elektrische fiets boomt. Oxford begint dan ook met de productie van een Speed Pedelec.
Social media sharing

In 1925 startte Alfred Van Den Berghe met de productie van zijn eerste fietsen. Liefst 95 jaar later is de fietsenzaak booming business en is Oxford uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf binnen de Belgische fietssector én binnen Sint-Niklaas. Zaakvoerder Eddy Van Den Berghe is dan ook stichtend lid van Bepasin, een vereniging die zich inzet voor de belangen van bedrijven en kmo’s uit de industrieparken in Sint-Niklaas. Vanuit zijn uitvalsbasis in Industriepark-Noord ziet Van Den Berghe de fietsenwereld hard evolueren. “Er is nog nooit zoveel beweging geweest op de fietsenmarkt als nu”, vat Eddy Van Den Berghe aan. “Vooral elektrische fietsen zijn aan een ongekende populariteitscurve bezig. Fabrikanten bouwen motoren die steeds krachtiger en stiller worden, met de Speed Pedelec als absolute uitschieter. Dit staaltje vernuft kan liefst 45km/uur en is simpelweg een nieuw statussymbool. Nieuw kost zo’n fiets snel 5000 EUR. En aangezien er ook een fiscaal interessante reglementering aan vast hangt, rijden er in de Antwerpse haven al meer Pedelecs rond dan in heel Nederland.”

Europese licentie

Aangezien de Pedelec officieel als bromfiets moet worden ingeschreven, moest Oxford wachten op een Europese licentie die hen toelaat de technische hoogstandjes in eigen huis te produceren. “Maar het is het wachten waard. Ik zie een grote toekomst in de Pedelec”, klinkt het enthousiast. “De fietsautostrades waar men meer en meer werk van maakt, initiatieven als ‘Bike to Work’ en het feit dat fiets-werkverkeer al na 7 km in plaats van 15 km vergoed wordt, bewijzen dat er dingen bewegen.”

De herstelplaats voor elektrische fietsen bij Oxford Fietsen

Fietsherstelplaats

Om ook de klantvriendelijkheid maximaal uit te bouwen, investeerde Oxford in een fietsherstelplaats voor elektrische fietsen.  Die bevindt zich ook in het hoofdkantoor en kan fietsers met pech snel weer de baan op helpen. “ Een grote troef want een gewone fietsenmaker kan vaak niet werken aan zo’n elektrisch model. Programmering, wisselstukken ... Wij hebben het allemaal hier in huis”, werpt Eddy op.

Opvolger

Eddy is ondertussen 77 jaar, maar werkt nog altijd lustig verder. Zijn bloeiend bedrijf kan hij niet loslaten, de evolutie in de fietsenindustrie is té boeiend om te negeren. “Mijn bedrijf verkopen, zou aanvoelen als een kind verwerpen. Ik blijf dus meedraaien zolang als ik kan. Ik klop uiteraard wat minder uren als vroeger, maar ik zorg ervoor dat ik elke dat hier ben. De echt stresserende dingen laat ik ondertussen wel over aan mijn opvolger Geert Verniers”, lacht Eddy.

Uit dit artikel

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer