Marleen Verhulst van 's Hondshof toont heerlijke verse producten in haar hoevewinkel
Marleen Verhulst

De korte keten: weet wat je betaalt

Landbouw
Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact van hun voedselkeuzes op het milieu en kiezen voor de korte keten economie. Zo vermijden ze verpakkingsafval en voedselkilometers. Ook in Sint-Niklaas zijn er heel wat verkooppunten waarbij producent en consument elkaar rechtstreeks ontmoeten.
Social media sharing

Onder een dubbele bomenrij ligt een groepje door de zon verdwaasde koeien te rusten. Een merelkoppel bewaakt zijn nest en een nieuwsgierige kat heft haar kop op. De oprit van 's Hondshof in de Kuildamstraat straalt meer karakter uit dan twintig plaatselijke supermarkten samen. En dat is één van de vele redenen waarom het hoevewinkeltje hier na 27 jaar op meer dan volle toeren draait. "Mijn man en ik hebben het bedrijf overgenomen in 1991. Oorspronkelijk was het een gemengd bedrijf met melkvee, varkens en aardappelen. Elke zomer graaien de koeien nog altijd het gras kort. Maar ondertussen is ons hoevewinkeltje de centrale pijler van ons bedrijf", vertelt Marleen Verhulst (49).

De oprit naar 's Hondshof in de Kuildamstraat
De charmante ingang van hoevewinkel 's Hondshof

Geen tussenhandel

Het clienteel van 's Hondshoeve wordt elk jaar diverser en uitgebreider. Van jonge gezinnen tot oudere mensen met een hang naar nostalgie: iedereen is fan van de charme van de korte keten economie. "Je weet je betaalt, een eerlijke prijs zonder de kost van de tussenhandel. Onze producten zijn een tikkeltje goedkoper dan in de supermarkt en ontelbare keren milieuvriendelijker. Wij skippen de voedselkilometers en de overbodige verpakkingen."
 

"We kiezen voor kazen van collegaboeren"

Rijstpaphemel

Blikvanger in de toonbank zijn onder andere de verse kazen van lokale kaasboeren. Van Hommelkaas tot Lokerse geitenkaas en Keiems Bloempje: geen kaasplank die je hier niet gevuld krijgt. Maar absolute bestsellers zijn de verse vlaaien, ijs en rijstpap. "Het heeft een hele tijd geduurd eer onze rijstpap op punt stond, maar nu is hij perfect. Niet te zoet en net goed van structuur. Mensen komen er vanuit alle uithoeken van de streek om. Een fenomeen", lacht ze.

In dit artikel

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer