Lotte Ghyssaert poseert voor haar yoga-klas
Lotte Ghyssaert

Een zaak uitbouwen vraagt veel van je, maar je krijgt ook energie terug

Starten
Van de zolderkamer van een vriendin tot een eigen ruimte in de Nieuwstraat: op vier jaar tijd bouwde Lotte Ghyssaert haar yogastudio uit tot een open en laagdrempelig 'zen walhalla' waar steeds meer mensen hun meest lenige kant opzoeken.
Social media sharing

Fietsers rijden af en aan, een keffer met grootheidswaanzin begroet een veel grotere soortgenoot en op de Grote Markt weerklinkt een gepimpte uitlaat. Yogaloo, de studio van Lotte Ghyssaert, bevindt zich te midden van het stadscentrum, maar van zodra je de deur opentrekt en in het gedempte licht staat, is er van al die drukte niets meer te merken. Zwarte yogamatjes liggen klaar voor een nieuwe sessie en houten, beweegbare panelen aan de ramen schermen de buitenwereld af. "Ik heb het pand casco gekocht en samen met mijn vriend, die architect is, de ruimte ingericht", vertelt Lotte (30), hedendaags danser van opleiding. "Ik was eerst wel even bang dat ik dat intieme gevoel van mijn vorige studioruimtes zou kwijt zijn, maar uiteindelijk heb ik de stap gewaagd, en daar ben ik maar wat blij mee."

Yoga-deelnemers doen een oefening

Zolderkamer

Lotte doorzwom heel wat kleine waters vooraleer ze haar studio naar de Nieuwstraat bracht. Eerst gaf ze haar zus onderricht in de beginselen van yoga, om daarna met een stuk of zes 'volgelingen' de zolderkamer van een vriendin te bezetten en dan over te schakelen naar een zaaltje in vroedvrouwenpraktijk Vita Nova. "Ik merkte dat mijn lessen goed draaiden. Eerst gaf ik 2u per week les, een paar maanden later 2 avonden per week en even later zat ik bijna voltijds op de mat. Het is allemaal heel natuurlijk gegroeid, via mond-aan-mondreclame en trouwe leden", kijkt Lotte terug.

"Ik moést gewoon proberen om mijn yogastudio verder uit te bouwen"

Businessplan

Vooraleer ze het pand in de Nieuwstraat kocht, trok ze met een nauwkeurig uitgewerkt businessplan naar de banken. "Ik kom niet uit een ondernemersgezin, maar ik leek geen andere optie te hebben. Ik moést gewoon proberen om mijn yogastudio verder uit te bouwen." Met de hulp van haar vriend en haar boekhouder gaf ze haar droom voor een studio in het hartje van Sint-Niklaas concrete vorm. "Ik werkte een sfeerverslag uit, omschreef mijn doelpubliek, breidde mijn online inschrijvingssysteem uit en documenteerde natuurlijk ook hoe ik het financieel zou aanpakken. Zelf had ik niet veel middelen, maar de banken zagen haalbaarheid in mijn plan. Als ik één tip heb voor andere jonge ondernemers: laat je omringen door mensen met kennis van zaken. Zo ben ik ook met andere zelfstandigen gaan praten, om te zien hoe zij alle hindernissen en obstakels hebben aangepakt."

Merchandising

Lotte geeft nu nog les aan het kunsthumaniora in Gent, maar vanaf september neemt ze daar afscheid om zich volop op de studio te richten. Ze wil dan nog meer inspelen op optimale toegankelijkheid. "Ik vind het belangrijk dat iedereen hier kan genieten. Daarom kan je hier zowel heel dynamische vormen van yoga volgen, maar ook yin-yoga, waarbij de focus ligt op diepe stretchbewegingen." Op de planning staan zowel yoga voor kinderen, als seniorenyoga. "Oudere mensen zijn niet meer zo soepel op de mat, maar je kan hen wel perfect op een stoel oefenen laten maken. Ik zou het super vinden mocht ik ook die leeftijdsgroep kunnen bereiken."
Ook merchandising is trouwens al een feit. Wie thuis wil nagenieten van de yoga met een tasje koffie of thee kan dat met een gepersonaliseerde mok van het schattige merk Helen B. "Die 'randanimatie' vind ik fantastisch leuk om doen. Een zaak uitbouwen vraagt veel van je, maar je haalt er ook energie uit!"

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer