Drankvergunning

Heb je een horecazaak in Sint-Niklaas en wil je alcoholische dranken schenken? Dan moet je een drankvergunning van de stad Sint-Niklaas kunnen voorleggen. Dit geldt zowel voor gegiste dranken (vb. bier, wijn, …) als sterke dranken (vb. gin, cognac, …).

Inhoud

Als uitbater van een vaste drankgelegenheid (vb. café, restaurant cafetaria, …) heb je een drankvergunning nodig voor het schenken van alcoholhoudende dranken voor consumptie ter plaatse. Het gaat hier om gegiste dranken (vb. bier, wijn, mousserende wijn, …) en sterke drank (vb. gin, cognac, cocktail, …).

Deze vergunning is persoons- en plaatsgebonden en kan niet worden overgedragen.

Voorwaarden

Voor het verkrijgen van een drankvergunning moet je voldoen aan de moraliteits- en hygiënevoorwaarden.

Moraliteitsvoorwaarden

De controle van de moraliteitsvoorwaarden gebeurt op basis van een uittreksel uit het strafregister (uittreksel strafregister model 596.1, met het oog op het verkrijgen van een drankvergunning).

Dit attest moet aangeleverd worden door:

  • de uitbater;
  • de eventuele zaakvoerder of zijn aangestelde;
  • de inwonende personen die in de uitbating zouden kunnen deelnemen.

Indien de uitbating in handen is van een vennootschap moeten alle medezaakvoerders een attest kunnen voorleggen.

De moraliteitsvoorwaarden zijn persoonsgebonden.

Hygiënevoorwaarden

De hygiënevoorwaarden voor een vaste drankgelegenheid hebben betrekking op:

  • een minimale hoogte van 2,75 meter en minimaal 90m³ inhoudsruimte;
  • een goede toegankelijkheid;
  • voldoende gescheiden toiletten;
  • een goede verlichting voor een optimale zichtbaarheid;
  • een goed verwarmingssysteem voor een aangename gevoelstemperatuur;
  • voldoende verluchting;
  • naleving van de geldende rookreglementering.

De hygiënevoorwaarden zijn plaatsgebonden.

Aanvraag

Om een drankvergunning te bekomen log je in op het Ondernemersloket Sint-Niklaas en vul je het digitaal aanvraagformulier in. De aanvraag wordt vervolledigd met een uittreksel uit het strafregister (model 596.1) voor elk van volgende personen:

  • de uitbater;
  • de eventuele zaakvoerder of zijn aangestelde en inwonende personen die aan de uitbating zouden deelnemen;
  • alle medezaakvoerders, wanneer een vennootschap de zaak uitbaat.

Dien deze aanvraag in minimum 30 dagen voor de gewenste opening van je zaak.

Na gunstige controle van de moraliteit (op basis van het uittreksel uit het strafregister) en de hygiëne (via een controle ter plaatse door de verantwoordelijke dienst) levert stad Sint-Niklaas de drankvergunning af.

 

Het Ondernemersloket Sint-Niklaas wordt gesubsidieerd door Europa, via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen.
VLAIO, EFRO, Europese Unie en Provincie Oost-Vlaanderen

Interessant voor jou

Drankvergunning reizende drankgelegenheid

Schenk je alcohol maar gaat het bij jou niet om een vaste horecazaak, maar eerder een foodtruck of mobiel kraam? Dan neem je best een kijkje op de volgende pagina:

 

Handelaarsvergunning alcohol

Wil je niet enkel alcoholische dranken schenken voor consumptie ter plaatse, maar wens je ook alcoholische dranken te verkopen in het kader van take-away activiteiten of algemene detailhandel? Dan heb je hiervoor ook een handelaarsvergunning alcohol nodig. Neem een kijkje op de volgende pagina:

Contact

Dienst Economie
Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas

Tel: +32 3 778 31 81
Mail: economie@sint-niklaas.be of horeca@sint-niklaas.be

Indien je nog niet langskwam in het kader van een startersgesprek, kan het mogelijk zijn dat je hiervoor zal moeten langskomen.

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer