Handelaarsvergunning alcohol

Wil je alcoholische dranken verkopen? Dan moet je beschikken over een handelaarsvergunning alcohol. Dit geldt zowel voor handelszaken als voor horecazaken die alcohol verkopen in het kader van takeway-activiteiten.

Inhoud

Elke persoon (kleinhandelaar, groothandelaar, vereniging, …) die alcohol wil verkopen, moet over een handelaarsvergunning ethylalcohol of alcoholhoudende dranken beschikken.

Deze vergunning is enkel van toepassing op:

  • ethylalcohol en alcoholhoudende dranken waarvoor de accijnzen al betaald zijn (de zogenaamde regeling ‘in verbruik’);
  • elke verkoop die niet bestemd is voor gebruik ter plaatse (horeca, …). Daarvoor is een drankvergunning nodig (vaste of reizende drankgelegenheid).

Aanvraag

Om een handelaarsvergunning alcohol te bekomen vervolledig je het aanvraagformulier en bezorg je dit aan:

  • de Gewestelijke directie van Douane en Accijnzen van de regio waar uw onderneming gevestigd is. Voor ambulante handelaars is de locatie van de maatschappelijke zetel bepalend (zelfs indien de handelsactiviteiten in andere/meerdere regio’s plaatsvinden);
  • de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen, indien er sprake is van meerdere vestigingen in verschillende regio’s.

Het meest eenvoudige is om de vergunning aan te vragen bij je ondernemingsloket.

Opgelet: wil je (ook) alcoholische dranken schenken voor consumptie ter plaatse, dan heb je een drankvergunning van de stad nodig. Zie “Interessant voor jou”

Interessant voor jou

Drankvergunning

Wil je alcoholische dranken schenken in je horecazaak? Dan moet je een drankvergunning van de stad Sint-Niklaas kunnen voorleggen. Bekijk zeker volgende pagina:

 

Drankvergunning reizende drankgelegenheid

Schenk je alcohol maar gaat het bij jou niet om een vaste horecazaak, maar eerder een foodtruck of mobiel kraam? Dan neem je best een kijkje op de volgende pagina:

Contact

Federale overheidsdienst Financiën
Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer