Drankvergunning reizende drankgelegenheid

Heb je een reizende drankgelegenheid (vb. foodtruck) en wil je alcoholische dranken schenken? Dan moet je een drankvergunning van de stad Sint-Niklaas kunnen voorleggen. Dit geldt zowel voor gegiste dranken (vb. bier, wijn, …) als sterke dranken (vb. gin, cognac, …).

Inhoud

Als uitbater van een reizende drankgelegenheid (bv. tapwagen, mobiele cocktailbar, boot, ...) heb je een drankvergunning nodig voor het schenken van alcohol voor consumptie ter plaatse. Het gaat hier om gegiste dranken (bv. bier, wijn, mousserende wijn, …) en sterke dranken (bv. gin, cognac, cocktail, …). 

Deze vergunning is persoonsgebonden en kan niet worden overgedragen. Deze vergunning geldt voor het ganse grondgebied van België.

Voorwaarden

Voor het verkrijgen van een drankvergunning moet je voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden.

De controle van de moraliteitsvoorwaarden gebeurt op basis van een uittreksel uit het strafregister (uittreksel strafregister model 596.1, met het oog op het verkrijgen van een drankvergunning).

Dit attest moet aangeleverd worden door:

 • de uitbater;
 • de eventuele zaakvoerder of zijn aangestelde;
 • de inwonende personen die in de uitbating zouden kunnen deelnemen.

Indien de uitbating in handen is van een vennootschap moeten alle medezaakvoerders een attest kunnen voorleggen.

De moraliteitsvoorwaarden zijn persoonsgebonden.

Aanvraag

Om een drankvergunning reizende drankgelegenheid te bekomen vervolledig je het digitaal aanvraagformulier. De aanvraag wordt vervolledigd met volgende documenten: 

 • een kopie van de identiteitskaart van de uitbater;
 • een kopie van de machtiging ambulante handel (leurkaart);
 • een uittreksel uit het strafregister (model 596.1) voor elk van volgende personen:
  • de uitbater;
  • de eventuele zaakvoerder of zijn aangestelde en inwonende personen die aan de uitbating zouden deelnemen;
  • alle medezaakvoerders, wanneer een vennootschap de zaak uitbaat.

Dien deze aanvraag in minimum 30 dagen voor de gewenste opening van je zaak.

Na gunstige controle van de moraliteit (op basis van het uittreksel uit het strafregister) levert stad Sint-Niklaas de drankvergunning af.

Interessant voor jou

Machtiging ambulante activiteit (leurkaart)

Om een ambulante activiteit te kunnen uitoefenen, moet je beschikken over een ‘machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten’, de zogenaamde leurkaart. Deze machtiging wordt afgeleverd door een erkend ondernemingsloket. Ontdek er op de volgende pagina meer over:

 

Machtiging ambulante activiteit op tijdelijk vast wijze

Wil je vb. één dag per week (tijdelijk) op dezelfde plaats staan (vaste wijze), dan heb je een machtiging hiervoor nodig. Zowel wanneer dit op openbaar als privaat domein is. Neem een kijkje op de volgende pagina:

 

Handelaarsvergunning alcohol

Wil je niet enkel alcoholische dranken schenken voor consumptie ter plaatse, maar wens je ook alcoholische dranken te verkopen in het kader van take-away activiteiten of algemene detailhandel? Dan heb je hiervoor ook een handelaarsvergunning alcohol nodig. Neem een kijkje op de volgende pagina:

 

Drankvergunning

Schenk je alcohol maar gaat het bij jou niet om een foodtruck of mobiel kraam, maar eerder een horecazaak? Dan neem je best een kijkje op de volgende pagina:

Contact

Dienst Economie
Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas

Tel: +32 3 778 31 80
Mail: economie@sint-niklaas.be

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer