Start je eigen zaak

Je droomt er al even van. Je hebt er al lang en diep over nagedacht. Je wil graag jouw eigen zaak opstarten in Sint-Niklaas!
Hier vind je een overzicht van de verschillende stappen die je daarbij neemt.

Hoe start je?

Je wil graag jouw eigen zaak opstarten, maar hoe start je?
Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) beidt een toolkit aan die jou begeleidt in de bruisende wereld van het ondernemerschap. Oefeningen, tips, templates en contacten om jouw netwerk te versterken, vind je in deze toolkit.

Daarnaast bieden VLAIO en de FOD Economie ook verschillende brochures aan. Deze zijn zeker de moeite waard om door te nemen voor je start met je droom waar te maken.

Brochures FOD Economie

Voorwaarden om te ondernemen

Er zijn een aantal wettelijke voorwaarden en persoonlijke competenties waar je aan moet voldoen voor je start met ondernemen.

Wettelijke voorwaarden

Enkele wettelijke voorwaarden om te ondernemen zijn:

 • Je bent meerderjarig
 • Je kan van je burgerrechten genieten
 • Je bent handelingsbekwaam
  Dit betekent dat je bekwaam bent om zelfstandig rechtshandelingen uit te voeren.

Vervolgens zijn er nog enkele voorwaarden gekoppeld aan je nationaliteit en woonplaats:

 • Je hebt de Belgische nationaliteit of je bent een burger van de Europese Unie, IJsland, Lichtenstein, Noorwegen of Zwitserland.
  Je kan zonder extra administratie opstarten.
 • Je verblijft in België, maar komt uit een ander land.
  Je hebt een verblijfsvergunning en beroepskaart nodig. Vraag je beroepskaart aan bij een ondernemingsloket.
 • Je verblijft niet in België.
  Je hebt een beroepskaart nodig. Vraag je beroepskaart aan bij de Belgische diplomatieke of consulaire dienst in het land waar je verblijft.

Persoonlijke competenties

Om te ondernemen heb je bepaalde competenties nodig of zijn er bepaalde competenties die je verder moet ontwikkelen. Het is dus zeker zinvol om een zelfevaluatie uit te voeren en je competenties met een kritische blik te bekijken. Bereken jouw ondernemersindex via de starterstest of ga op zoek naar jouw ondernemerscompetenties met ENTRE-Spiegel. Twee tests waarmee je meer over jezelf te weten komt.

Tools van experten

Als starter is de ondernemingswereld nog nieuw en onbekend. Laat je begeleiden door de juiste experten en gebruik de diverse tools die voor handen zijn.

Algemene begeleiding / tools

Allereerst, overweeg om een boekhouder in te schakelen. Zij hebben specifieke kennis over de wettelijke verplichtingen die gepaard gaan met het opstarten van een onderneming. Zo kan jij je volledig focussen op het uitbouwen van jouw zaak.

Vervolgens kan je ook bij Unizo vak-experten aanspreken. Zij bieden twee trajecten aan om jou te begeleiden bij een vlotte start van jouw zaak. Enerzijds kan je beroep doen op een deskundige Unizo-coach die je helpt bij al je startersvragen. Anderzijds bieden ze ook een financiële Unizo-deskundige aan die samen met jou de nodige cijfers analyseert.

Specifieke begeleiding / tools

Elke ondernemer heeft unieke eigenschappen en heeft hierdoor soms nood aan specifieke begeleiding. Hieronder vind je diverse tools en begeleiding die interessant kunnen zijn voor jouw specifieke situatie.

Je bent tussen 18-30 jaar

 • BAAS creëert ruimte voor jonge ondernemers

Je bent 50+

Je bent werkzoekende

Je hebt een arbeidshandicap

Je wil starten in sociale economie

Je wil starten in de creatieve sector

 • FlandersDC heeft specifieke brochures voor design, fashion en games

Je wil snel starten en/of opschalen

 • Voka Bryo biedt trajecten aan voor elke fase: idee, startup en scaleup
Andere partners voor jouw onderneming

Ondernemingsplan begeleiding / tools

Een ondernemingsplan of businessplan opstellen wanneer je een onderneming start is belangrijk. Het is namelijk jouw leidraad voor alle volgende stappen van jouw zaak. Het opstellen van een ondernemingsplan moet je niet alleen doen. Er zijn diverse partners en tools beschikbaar:

 • VLAIO heeft een tool ontwikkelt om te checken of jouw idee, plan of project haalbaar is. In de brochure Startkompas vind je hier nog meer informatie over.
 • VLAIO geeft ook meer informatie over het business model canvas van Osterwalder. Dit model bestaat uit 9 bouwblokken en is een goede gids om jouw ondernemingsplan vorm te geven.
 • Unizo biedt een Startersplatform aan waar je je gratis op kan inschrijven. Het platform staat vol tips en advies om je vlot door alle stappen van het ondernemingsplan te loodsen.

Aard van je activiteit

Afhankelijk van de aard van je ondernemingsactiviteit zijn er specifieke inlichtingen die voor jou interessant zijn. Daarnaast moeten er soms bepaalde vergunningen en voorwaarden in orde gebracht worden.

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer