Griet Van Beveren & Veerle De Niel
Pand Zestien brengt met ‘De Woldoeners’ boek uit over de heilzame effecten van handwerk

Breien lijkt op yoga: het verlaagt je bloeddruk

Detailhandel
Veerle De Niel is zaakvoerder van Pand Zestien, de atypische wolwinkel in de Dr. Verdurmestraat. Ze maakte samen met copywriter-vriendin Griet Van Beveren een boek over de therapeutische werking van breien.
Social media sharing

Met ‘De Woldoeners’ willen ze een community starten voor mensen die zoeken naar kwetsbaarheid, weerbaarheid én gelukstofjes. Want het repetitieve klikken van een breinaald brengt in onze hersenen een unieke dynamiek op gang. “Breien mag echt wel als volwaardige therapie worden gezien.”

Veerle startte zeven jaar geleden met Pand Zestien, toen nog een interieurbelevingswinkel, maar ondertussen geëvolueerd naar een walhalla voor wolliefhebbers. In het breicafé en tijdens workshops leert ze de meest uiteenlopende brei-, haak- en macramépatronen aan. Veerle merkte op dat mensen tijdens het breien heel open praten over de dingen die hen bezighouden. “Ze praten, bijna terloops, over wat goed en slecht gaat. Over de dingen die op hun lever liggen en waar hun gedachten tijdens zo’n breisessie onvermijdelijk naartoe gaan”, legt Veerle uit. “Toen ik erover sprak met Griet kwamen we op het idee om die verhalen te bundelen en experten te laten vertellen wàt nu juist de impact van breien is.”

Kalmerend mantra

Psychiater Dirk De Wachter komt aan bod in ‘De Woldoeners’, maar ook neuroloog Steven Laureys vertelt waarom handwerk goed is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Hij vergelijkt breien met yoga. Een onderzoek aan de universiteit van Harvard wijst uit dat breien een ontspanningsreactie opwekt, de hartslag met gemiddeld elf slagen per minuut verlaagt en de bloeddruk doet dalen. Het tikken van de naald lijkt bovendien op een kalmerend mantra dat stress wegneemt. Het afgewerkte resultaat aanschouwen, activeert dan weer de gelukhormonen dopamine, serotonine, oxytocine en endorfine. Die creëren pijnstilling, een gevoel van genot en blijdschap, verbondenheid met anderen en een evenwichtig humeur.

[Lees verder onder de foto.]

Twee vrouwen doen aan handwerk in het atelier van Pand Zestien

Verbindend effect

“Het is niet voor niets dat de olympisch kampioen schoonspringen Tom Daley aan breien doet”, merkt Griet op, die als copywriter de term ‘Woldoeners’ bedacht. “Zelf word ik een beetje zenuwachtig van breien”, lacht ze. “Het is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd, maar haken brengt me dan weer wel tot rust. Toen mijn moeder voor een tweede keer kanker kreeg, ben ik een sjaal voor haar beginnen haken, in parelmoer, een zachte kleur met een subtiele glans. Die sjaal was een metafoor voor haar genezingsproces en een houvast voor ons allebei. Telkens we elkaar zagen, vroeg ze hoever ik stond. Ik had haar ook gewoon een sjaal kunnen kopen, maar die had nooit zo’n verbindend effect gehad.”

Rollercoaster

Veerle en Griet werkten 2,5 jaar aan het boek. Hun vriendschap heeft er niet onder geleden. “Hoewel zelfs onze uitgeverij er ons voor had gewaarschuwd”, kijkt Veerle terug. “We kennen elkaar. Ik weet waarin Griet goed is, en zij kent mijn sterke punten. Die vertrouwensrelatie werkte erg goed. Maar het hele proces is wel een rollercoaster geweest. Een uitgeverij vinden, in de eerste plaats, en dan bepalen wààr in het boekenrek ons geesteskindje zou liggen. Met uitgeverij Witsand zijn we eruit geraakt: we liggen niet in de hobbyhoek, wel in afdeling psychologie. En terecht. Hoe origineel de haak- en breipatronen ook zijn, ons boek is méér dan dat. En nu maar hopen dat breien als reguliere therapie echt doorbreekt, en niet alleen in gesloten instellingen wordt gebruikt. En vooral: hopen dat mensen uit zichzelf naar een therapievorm reiken die bij hen past. Je hoeft niet te wachten op een advies van een arts. Een brei-of haaknaald neem je overal mee.”

Iedereen mee

Het project ‘De Woldoeners’ past trouwens perfect in het nieuwe beleidsprogramma van de stad Sint-Niklaas. Met ‘Iedereen mee’ wil het stadsbestuur inzetten op diversiteit en inclusie, en dat is ook wat Veerle en Griet willen bereiken: een community van mensen die via handwerk kwetsbaarheid én weerbaarheid opzoeken. Wie weet wil je buur, collega of vriendin wel eens komen breien?

Meer weten over 'Iedereen Mee'? 

 

Meer weten over Pand Zestien? 

Je vindt Pand Zestien in de Dr. Verdurmestraat 16 in Sint-Niklaas. 

Openingsuren:

  • woensdag, donderdag, vrijdag & zaterdag van 11 tot 18 uur. 
  • zondag, maandag & dinsdag gesloten. 
Affiche van 'de Woldoeners'
auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer