Schrijf mee aan de toekomst van de circulaire en sociale hub Cocon

28 februari 2022
Economie Grote ondernemingen Industrie Starten
https://www.permafungi.be/nl/
De terreinen van Nobels-Peelman tussen de Heistraat, Nobels-Peelmanstraat en de fietswegel Mechelen-Terneuzen krijgen een duurzame make-over. Zo creëren we met Cocon een circulaire en sociale hub die onze lokale economie van de toekomst mee gaat vormgeven en ondersteunen.
Social media sharing

Wil jij hier aan bijdragen?

Hoe kan Cocon jouw bedrijf steunen om stappen te zetten richting circulaire economie?

Welke kansen zie jij in Cocon voor de buurt en voor verenigingen?
Welk mogelijkheden zie jij rond circulaire economie in het verbinden van de onderwijswereld met de ondernemerswereld?

Wil je mee op de hoogte blijven over de toekomst van Cocon:

Circulaire economie: wat is het?

In de economie die we vandaag kennen, ontginnen we grondstoffen zoals goud, koper, aardgas en olie en maken we er daarna producten van om te verkopen en gebruiken. Eens gebruikt, gooien we ze bij het vuilnis of brengen we ze naar het recyclagepark. Dit noemen we lineaire economie. Circulaire economie vertrekt van een ander uitgangspunt, namelijk de grondstoffen en producten zo lang mogelijk in omloop houden om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Van oude producten of onderdelen maken we nieuwe. Zo wordt, in een circulair economisch model, afval opnieuw een grondstof en is de cirkel rond. In theorie althans.

Deze nieuwe manier van denken omzetten naar de praktijk vraagt heel wat aanpassingen. We hebben hier als samenleving nog heel wat te leren en ontdekken. Ook in Sint-Niklaas. Concrete voorbeelden uit verschillende steden en gemeenten kunnen ons inspireren:

 Van koffiegruis naar oesterzwammen

Wist je dat koffiegruis de ideale voedingsbodem is voor lekkere, verse oesterzwammen? Permafungi, een coöperatieve in Brussel, haalt koffiedik op bij koffiebars en restaurants om er oesterzwammen op te kweken. Het koffiedik gaat in grote zakken die ze ophangen in ongebruikte kelders in de stad. Tijdens het groeiproces wordt er ook “champost” gevormd dat na de oogst van de oesterzwammen op zijn beurt dan weer gebruikt wordt om witloof in volle grond te kweken. Permafungi heeft ook een sociaal doel, ze geven jongeren de kans op een waardevolle en duurzame job, in het bijzonder jongeren met een laag opleidingsniveau.

Een inspirerend circulair verhaal! Wie weet is er wel iemand in onze stad die dit ook in Sint-Niklaas wil opzetten… Geef dan zeker een seintje aan cocon@sint-niklaas.be

Circulaire economie
Circulaire economie

Nieuwe schoenen uit oude jeans

Nieuwe schoenen maken met een zo laag mogelijke impact op het milieu en onder goede arbeidsomstandigheden, dat is de missie van ontwerpster Caro Peirs. Een circulair onderneemster kan je haar zeker noemen!

Ze gebruikt grondstoffen die massaal voor handen zijn, namelijk gebruikte kledij. Hiervoor werkt ze samen met Kringloopwinkel Den Azalee en met De Witte Hoeve, waar de kleding verzameld, gesorteerd, gewassen en geknipt wordt.

De stof wordt naar een fabrikant in Spanje gestuurd waar de schoenen samengesteld worden. Er wordt niet met lijm gewerkt, maar ze naaien en spijkeren de schoenen. Dat maakt dat ze na gebruik makkelijk gedemonteerd kunnen worden en gerecycleerd in plaats van opgebrand.

Met haar schoenenbedrijf Tropas werd Caro in 2018 al uitgeroepen tot een van de meest belovende sociale ondernemers in België. Een mooi Sint-Niklaas voorbeeld, waar circulaire en sociale economie hand in hand gaan, van hergebruik en upcycling van materialen.

Circulaire economie

NNOF een kantoor als bron van grondstoffen

Is je kantoor aan een opfrisbeurt toe: neem dan een kijkje bij NNOF (Nearly New Offices). Het bedrijf zet hergebruik, remanufacturing en refurbishment van kantoormateriaal voorop. NNOF ontwikkelt en produceert in eigen ateliers duurzaam kantoormeubilair van bestaande grondstoffen die de klant aanreikt. Dit is goed voor het milieu, budgetvriendelijk, innovatief en flexibel.

Het doel is minder afval te creëren en de productie van nieuwe goederen grotendeels te vermijden. Door tafel en bureaubladen te recupereren en er nieuwe meubelen van te maken, maar ook door schuiven om te vormen tot lockers, tafelbladen tot zitblokken, en nog veel meer. Na gebruik kan het meubel uit elkaar gehaald worden en kunnen de onderdelen in een andere configuratie opnieuw hergebruikt worden. Die aanpasbaarheid is ook een essentieel onderdeel van circulaire economie.

Weet je trouwens dat een NNOF-meubel gemiddeld 20% goedkoper is dan een nieuw? En dat NNOF een raamcontract heeft met de Vlaamse overheid zodat alle openbare instellingen en die van steden en gemeenten en OCMW’s voor refurbishment van kantoormateriaal kunnen kiezen. Sint-Niklaas zet hier alvast op in met de nieuwe stadswinkel

Circulaire economie
Circulaire economie

Bouwmaterialen oogsten voor een tweede leven

Gebouwen als “mijnen” gebruiken en er herbruikbare materialen uit oogsten, kan je daar een businessmodel van maken? Rotor DC doet het en bewijst dat dit een duurzaam circulair economisch model is dat lokale jobs kan creëren in een tot nu toe onontgonnen markt. Rotor DC ontmantelt, verpakt, slaat op, knapt op en verkoopt de bouwmaterialen. Het gaat dan over tegels, toiletten, arduin, deuren, lampen, spiegels, plafonds,.. je kan het zo gek niet bedenken. Van heinde en ver komen aannemers naar Rotor om een uniek stuk te vinden. Ook als particulier kan je er terecht.

Leuven vond hier inspiratie om een eigen materialenbank op te starten om hergebruik te stimuleren en mensen bewust te maken van het belang van het duurzamer omgaan met materialen en grondstoffen.

Wist je dat vandaag slechts 1% van alle bouwmaterialen een 2de of 3de leven krijgt? Door te oogsten uit gebouwen (“urban mining”) en het opzetten van een materialenbank kan je timmeren aan de weg om hergebruik opnieuw te verankeren in de bouwsector. Een hele uitdaging en absoluut de toekomst. Wil jij ook meewerken aan een materialenbank voor het Waasland: geef dan zeker een seintje aan cocon@sint-niklaas.be

Cocon komt tot stand met de steun van: 
 
Circulaire economie
auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer