In de economie die we vandaag kennen, ontginnen we grondstoffen zoals goud, koper, aardgas en olie en maken we er daarna producten van om te verkopen en gebruiken. Eens gebruikt, gooien we ze bij het vuilnis of brengen we ze naar het recyclagepark. Dit noemen we lineaire economie. Circulaire economie vertrekt van een ander uitgangspunt, namelijk de grondstoffen en producten zo lang mogelijk in omloop houden om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Van oude producten of onderdelen maken we nieuwe. Zo wordt, in een circulair economisch model, afval opnieuw een grondstof en is de cirkel rond. In theorie althans.
Deze nieuwe manier van denken omzetten naar de praktijk vraagt heel wat aanpassingen. We hebben hier als samenleving nog heel wat te leren en ontdekken. Ook in Sint-Niklaas. Concrete voorbeelden uit verschillende steden en gemeenten kunnen ons inspireren:
Van koffiegruis naar oesterzwammen
Wist je dat koffiegruis de ideale voedingsbodem is voor lekkere, verse oesterzwammen? Permafungi, een coöperatieve in Brussel, haalt koffiedik op bij koffiebars en restaurants om er oesterzwammen op te kweken. Het koffiedik gaat in grote zakken die ze ophangen in ongebruikte kelders in de stad. Tijdens het groeiproces wordt er ook “champost” gevormd dat na de oogst van de oesterzwammen op zijn beurt dan weer gebruikt wordt om witloof in volle grond te kweken. Permafungi heeft ook een sociaal doel, ze geven jongeren de kans op een waardevolle en duurzame job, in het bijzonder jongeren met een laag opleidingsniveau.
Een inspirerend circulair verhaal! Wie weet is er wel iemand in onze stad die dit ook in Sint-Niklaas wil opzetten… Geef dan zeker een seintje aan cocon@sint-niklaas.be