Enchanté | Op zoek naar "hartelijke handelaars"

21 oktober 2022
Detailhandel Horeca
Enchanté | Op zoek naar "hartelijke handelaars"
Social media sharing

Wat is Enchanté?

Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars die “uitgestelde” en andere diensten aanbieden. Het werkt als volgt: een burger bestelt naast een koffie voor zichzelf, ook een koffie voor iemand anders. Hij betaalt dus een koffie, die op een kaartje op een zichtbare plaats vb. een prikbord komt. Op die manier kan iemand die er nood aan heeft, vb. iemand met een financiële of psychische kwetsbaarheid, zien dat er “uitgestelde” koffies beschikbaar zijn en er gebruik van maken. Mogelijke andere diensten zijn: je toilet ter beschikking stellen, even mogen in de warmte zitten, het stopcontact gebruiken, een glas water krijgen, een luisterend oor bieden…

Het doel van Enchanté

Het doel van dit project is dat mensen in een kwetsbare positie terug aansluiting vinden op plaatsen waar iedereen komt, zoals vb. een café, een koffiehuis, een broodjeszaak, … Nu zijn hun plaatsten vaak beperkt tot hulpverleningsorganisaties, waar ze allemaal tussen andere mensen zitten met dezelfde kwetsbaarheid. Het positieve van op een plaats te kunnen komen waar iedereen naartoe komt, is dat ze zich terug geïntegreerd voelen in de maatschappij, dat er mogelijkheid tot contact is. Dit leidt tot meer buurtcohesie.

Het is voor meer bemiddelde burgers ook een gemakkelijke manier om een steentje bij te dragen aan een warmere samenleving, want een uitgestelde koffie betalen voor iemand is op zich geen grote financiële inspanning, maar betekent toch veel voor mensen die anders te grote drempels ervaren om ergens binnen te stappen.

Op zoek naar jou

Enchanté is momenteel op zoek naar jou, handelaars die een "hartelijke plek" willen worden. Je komt samen met de andere hartelijke handelaars op de Enchanté kaart te staan.

Wat is het voordeel voor jou?

  • Het is een gemakkelijke manier om bij te dragen aan een warmere buurt
  • Het kost je niets, want burgers betalen de uitgestelde diensten op voorhand
  • Het zorgt voor extra cliënteel én meer bekendheid
  • Je kan je profileren als een sympathieke onderneming
  • Je draagt bij tot nieuwe ontmoetingen: burgers die een uitgestelde koffie komen schenken, gebruikers van die uitgestelde koffie, andere handelaars in het netwerk, sociale organisaties, vrijwilligers van het netwerk

Wil jij jou inzetten als "hartelijke handelaar"?
Ontdek hier meer informatie over hoe je kan deelnemen:

Wil je meer weten?

Wil je graag eerst meer te weten komen over Enchanté? Neem dan gerust contact op met Franciska Aelbrecht of Ingrid Vennens. Zij staan jou graag te woord.

Franciska Aelbrecht Ingrid Vennens
E-mail: franciska.aelbrecht@avansa.be E-mail: ingrid.vennens@avansa.be
auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer