'Do Bamboo' | Duurzaam bouwproject wordt nieuwe hotspot

11 april 2022
Economie Horeca
Bamboe
Aan de sport- en jeugdsite Ter Beke in Sinaai is de voorbije week een indrukwekkende constructie in bamboe verschenen, 'Do Bamboo'. De open koepel, met een diameter van maar liefst 12 meter, is gebouwd door studenten van de UGent en jongeren uit Sinaai, als voorbeeld van een duurzaam bouwproject.
Social media sharing

De opvallende, ingenieuze constructie ‘Do Bamboo’ is gerealiseerd door tweedejaarsstudenten burgerlijk ingenieur-architect van de UGent, onder leiding van professor Jan Belis, die zelf afkomstig is van Sinaai. Duurzaam bouwen was het uitgangspunt, bamboe het ecologische materiaal. Het resultaat is een in het oog springende open koepel, met een diameter van 12 meter, als blikvanger aan sporthal Ter Beke en jeugdhuis Troelant.

Het traject

Jan Belis, professor aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent, is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder realiseerde hij al experimentele constructies in Finland, Italië en China. Het ontwerp voor de constructie in Sinaai werd door een professionele jury gekozen uit 48 inzendingen. En met overweldigende meerderheid van de stemmen kozen vrijwilligers van jeugdhuis Troelant voor dit finale ontwerp.

De structuur test de draagkracht van bamboe als duurzaam bouwmateriaal voor grootschalige constructies. Kennis die nadien ook verder in theoretische modellen gebruikt kan worden. Bamboe is immers een alternatief, hernieuwbaar bouwmateriaal met een kleine ecologische voetafdruk.

Voor de studenten was het een ideale manier om de theorie in de praktijk om te zetten. Een team van 22 studenten ging daar de voorbije weken enthousiast mee aan de slag. Bamboe werd opgemeten, plannen en computermodellen werden uitgewerkt. Dan volgde het ontwerpen en uittesten van verbindingen, proefstukken, uitvoeringstechnieken en onderdelen. Na die ingenieuze voorbereiding volgde deze week de bouw van de constructie in bamboe. Die voerden de studenten de voorbije week ook zelf uit, met de hulp van vrijwilligers van jeugdhuis Troelant. Het Sint-Niklase ingenieursbureau SBE was betrokken als sponsor. Het werd een project met, door en voor jongeren, met een frisse blik op duurzaam bouwen, een project op het raakpunt tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.

Nieuwe hotspot komende zomer

Met de komst van 'Do Bamboo' is de site Ter Beke niet enkele een mooie aandachtstrekker rijker. De koepel zal deze zomer ook een plek vormen voor tal van fijne activiteiten en een heuse zomerbar, onder het begeleidende oog van jeugdhuis Troelant. Een niet te missen hotspot in Sinaai!

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer