Cocon | Start circulaire en duurzame verbouwing

20 oktober 2023
Economie
Cocon | Start circulaire en duurzame verbouwing
De circulaire en duurzame verbouwing van Cocon staat in de startblokken. Voor stad Sint-Niklaas is Cocon een pioniersproject waarbij we op zoek gaan naar hoe we circulariteit mee kunnen nemen in bouwprojecten, wat we hieruit kunnen leren en hoe we bakens kunnen verzetten.
Social media sharing

Eind oktober 2023 is het zover, dan starten de werken. Spannende tijden dus zowel voor stad Sint-Niklaas en de architecten, maar zeker ook voor de aannemers. Bouwbedrijf FloréArtes Uptech en Electro Zwijsen gaan de uitdaging van deze circulaire en duurzame verbouwing aan. Op de werf zal Peggy Heyninck, van Bouwbedrijf Floré, alles in goede banen leiden. Ze kent Sint-Niklaas goed want ze komt uit de buurt én ze coördineerde eerder al de bouwwerken van de Paterskerk.

“Cocon is een heel nieuwe manier van bouwen. We hebben al ervaring rond het oogsten uit gebouwen om dan de materialen te hergebruiken. Dit passen we momenteel ook toe op een werf in Antwerpen. Maar bij Cocon gaan we nog een stapje verder. We gaan actief op zoek naar recuperatiematerialen uit andere gebouwen en naar materialen die anders op de afvalberg terecht komen. Dit kan gaan van gevelbekleding, isolatiemateriaal, raamprofielen … Daarnaast zoeken we ook naar biogebaseerde materialen. Dit is allemaal heel nieuw voor ons. We zien dit als een grote uitdaging die we graag aangaan”, aldus Peggy.

Cocon | Start circulaire en duurzame verbouwing
‘Oogsten’ uit gebouwen en materialen hergebruiken pasten we als stad nog niet eerder toe. Circulair verbouwen gaat gepaard met heel wat uitdagingen:

Hoe neem je dit mee op in je bestekken? Kost dit meer of minder dan nieuwe materialen? Waar stockeren we geoogste materialen? ...

“We zijn heel benieuwd hoe we ook onderaannemers mee kunnen nemen in dit verhaal. In de eerste contacten merken we wel een positieve dynamiek. We staan er zelf van versteld hoeveel mensen echt willen inzetten op recuperatiematerialen”, vertelt Peggy met een glimlach, “Ik heb de site Cocon al bezocht. Het is echt een heel uniek gebouw waar we iets moois van kunnen maken. Daar gaan we voor! Zelf zal ik ook heel wat kennis kunnen opbouwen met deze site. In de bouw leer je altijd bij, saai wordt het nooit.”

In Cocon willen we jonge ondernemers in de toekomst verwelkomen. Zij kunnen een plek huren in het gebouw, andere bedrijven en circulaire producten leren kennen en nog zoveel meer. Kortom Cocon wil inspireren. Dit gebeurt nu al via inspiratie- en netwerkmomenten voor en met Wase ondernemers. We hopen hiermee bedrijven verder te stimuleren om ook stappen te zetten in de circulaire transitie binnen hun eigen werking. Op vraag van onze ondernemers richten we een kenniscentrum circulaire economie op voor het Waasland, net om bedrijven verder te ondersteunen en connecties met kennisinstellingen te versterken.

Hou Cocon in de gaten! De opening staat gepland eind 2024.

Industriesite tussen Heistraat en Nobels-Peelmanstraat | www.sint-niklaas.be/cocon
Project met steun van VLAIO, EU, EFRO en Provincie Oost-Vlaanderen
auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer