Dirk Van de Merckt aan toog de foyer
Dirk Van de Merckt

Mijn jaarafrekening was meteen 3000 euro lichter

Horeca
Ondernemers die willen besparen op hun energiekosten, kunnen hun zaak laten inspecteren door een energiecoach. Dirk Van de Merckt van cultuurcafé De Foyer investeerde 14.000 euro in energiebesparende snufjes. Een stevige kapitaalinjectie, maar met een snel rendement.
Social media sharing

De Foyer neemt energiecoach onder de arm

Het energieverbruik van uw zaak in goeie banen leiden is allicht niet het eerste topic op uw overvolle to-dolijst. Daarom moedigt de stad Sint-Niklaas haar ondernemers aan om een energiecoach onder de arm te nemen. Die doet het prospectiewerk in uw plaats en vertelt u tot in het kleinste detail welke aanpassingen – groot, maar zeker ook klein – uw energiefactuur zullen doen dalen. Van LED-verlichting tot isolatie of hernieuwbare energie: de energiecoach leidt de weg. “Energiezuinigheid heeft altijd op onze agenda gestaan. Toen we onze concessie drie jaar geleden wilden verlengen, moesten we heel concreet ons beleid voorstellen. En energiezuinigheid was één van de belangrijkste aandachtspunten”, vertelt Dirk Van de Merckt van De Foyer. “Toen de voorwaarden van zo’n bezoek van een energiecoach erg positief bleken, ben ik snel overstag gegaan. Als ik tweeduizend euro investeerde, zou de stad er de helft van terugbetalen.”

Grootste kosten

Uiteindelijk zou Dirk 14.000 euro aan energiebesparende maatregelen implementeren. “De energiecoach nam zijn tijd om een zo nauwkeurig mogelijk rondgang te maken. De audit heeft een drietal uren geduurd. Hij heeft letterlijk elk stopcontact nagekeken en nadien zijn hele verbeterplan met ons overlopen”, aldus Dirk. “Aangezien we niet alleen een café zijn, maar ook een feestzaal, was meteen duidelijk waar de grootste kosten zouden zitten: alle podiumverlichting vervangen door spaarzame LED-verlichting.”

Snel rendement

Maar ook kleine aanpassingen maken een energiefactuur lichter. “Waar mogelijk hebben we sensoren geplaatst zodat het licht snel aan- en uitgaat bij beweging. Onder onze twee togen steken twee boilers. Die gaan nu automatisch in slaapstand wanneer we er niet zijn. Oudere toestellen zijn vervangen en het personeel is gebrieft. Koelkasten laten openstaan is uit den boze (lacht).” De investering was stevig, maar betaalde zich het eerste jaar al voor een groot deel terug. “Nog geen jaar na de aanpassingen kregen we al 3000 euro terug van onze energieleverancier. De energiecoach had me verzekerd dat ik mijn investering op zeven jaar tijd zou hebben terugverdiend, maar het zal sneller gaan.”

Wachtlampjes

Dirk is al meer dan twintig jaar het gezicht van De Foyer, maar voor het eerst in zoveel jaren houdt hij zijn zaak al een hele tijd gesloten. “We blijven volledig dicht tot september. We zijn gebonden aan de stadsschouwburg. Na een theater- of dansvoorstelling komen mensen hier een pintje drinken. Ook de schouwburg blijft deze zomer nog even dicht, dus wij ook. Voorlopig is het teren op ons spaargeld. Vanaf dag één van de lockdown heb ik trouwens meteen alle wachtlampjes uitgeschakeld. Alle beetjes helpen!”

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer