Elfriede Van Schoote en Nele Pincé van Plank-B
Elfriede Van Schoote en Nele Pincé van Plank-B

Ecodesign zal in de toekomst ingeburgerd worden

Detailhandel
Plank-B zijn twee Sint-Niklase buurvrouwen, Elfriede Van Schoote en Nele Pincé, met dezelfde interesse, gepassioneerd door oude meubels en een hart voor de natuur.
Social media sharing

Plank-B komt dan ook van Plan-B. Plan A is je meubelen nieuw gaan kopen, Plan B is het hergebruiken van meubelen. “Met Plank-B geven we afgeschreven of kapotte meubels een tweede leven. Dit doen we door ze te herstellen, af te schuren en op een originele manier met ecologische producten af te werken”, vertellen Elfriede en Nele.

Het ontstaan van Plank-B

Twee huizen in dezelfde straat, beide gevuld met opgeknapte meubels uit tweedehandswinkels zo start het verhaal van Plank-B. Elfriede en Nele waren elk apart bezig, in hun eigen tuin, met het renoveren van meubels. Zoals het goede buren beaamt, begonnen ze met elkaar te babbelen en leerden ze elkaar beter kennen. Zo ontdekten ze dat ze beiden gepassioneerd zijn door het opknappen en hergebruiken van meubelen.

“We droomden over een atelier waar wij, maar ook anderen, naartoe kunnen komen om meubels op te knappen. Zo zouden we kennis en materiaal met elkaar kunnen delen. Onze ambitie was direct heel hoog”, vertellen Elfriede en Nele. Er werd een tandje lager geschakeld en de twee startten hobbymatig met het opknappen van meubels voor vrienden en familie. “In het begin was het heel erg zoeken. We sprokkelden meubels bij elkaar van familie, vrienden en kennissen die ze anders gingen weggooien. Na een stevige opknapbeurt verkochten we alles via tweedehandswebsites.”

In oktober 2021 hebben Elfriede en Nele de stap gezet om van hun hobby hun (parttime) beroep te maken. Nele werkt halftijds bij Plank-B en Elfriede heeft gebruik gemaakt van de maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’.

Jeugdhuis Bornem

“Eens we ‘officieel’ van start gingen met Plank-B was het niet meer mogelijk om enkel met meubels van vrienden en familie aan de slag te gaan. In kader van een nieuwe samenwerking passeren Elfriede en Nele regelmatig bij Kringwinkel Den Azalee. Daar bekijken ze welke meubels er niet verkocht geraken en anders op de container gaan.

Begin 2022 ging de bal echt aan het rollen door een aanvraag van het Jeugdhuis in Bornem. Jeugdhuis Bornem kwam terecht bij Plank-B omwille van hun beperkte budget.   Er werden meubels verzameld: stoelen, tafels, enzovoort. Samen met Plank-B hebben de jongeren tijdens meerdere vrijblijvende klusdagen de meubels opgeknapt. “De samenwerking met Jeugdhuis Bornem was héél leuk. Zowel wij als de jongeren kregen vrijheid en mochten onze creativiteit de vrije loop laten gaan”, zegt Nele.

Plank-B

Zoekende naar verkoopkanalen

Veel meubels, decoratie, … worden weggegooid of weggegeven. Bij het overlijden van (groot)ouders wordt het merendeel weggegooid. Enkel specifieke stuks met een emotionele waarde worden bijgehouden, maar zijn best wat verouderd en passen niet in een interieur van deze tijd. Via deze weg krijgen we heel wat aanvragen om meubels op te knappen en in een nieuw jasje te steken.  Zo krijgt een geërfd meubelstuk een tweede leven in een nieuw huis.  We zijn telkens zeer blij dat we mensen zo kunnen helpen.

De meubels die toch zouden weggegooid worden maar structureel nog degelijk zijn geven we een hippe touch en trachten we te verkopen via tweedehandswebsites.  Maar omdat er zo een overaanbod is van tweedehandsmeubels op deze sites is het moeilijk tot onmogelijk om ze via deze weg te verkopen. “Zeker opgeknapte meubels zijn moeilijk om te verkopen via deze kanalen. De prijs voor iets opgeknapt ligt namelijk net iets onder de aankoopprijs van een nieuw meubelstuk. Dit komt omdat we hier enerzijds tijd en materiaal in steken en anderzijds zijn de opgeknapte meubels vaak van betere kwaliteit dan nieuwe”, verklaart Elfriede.

Plank-B is op dit moment nog zoekende naar het juiste verkoopkanaal. Tweedehandswebsite en marktplaatsen zijn niet ideaal om opgeknapte meubelen te verkopen. Elfriede en Nele voelen dat het ‘verkoopschoentje’ nog niet past.

Circular is the future

Bij Plank-B geloven ze dat in de toekomst ecodesign ingeburgerd wordt. Zeker met de huidige energiecrisis en hoge inflatie hebben consumenten minder budget en moeten ze opletten met hun uitgaven. Door meubels op te knappen en aan te passen aan hun gewijzigde noden, kunnen meubels langer mee gaan. Daarnaast kan uit oude meubels ook hout gerecupereerd worden om er nieuwe mee te maken.

Het nadeel aan circulair is dat het niet per se goedkoop betekend. Het slopen van een woning is sneller en kostenvriendelijker dan alle materialen er zorgvuldig uit te halen en te hergebruiken. Er komt veel arbeid en tijd bij kijken, dat maakt het duurder. Dat is ook het geval bij Plank-B. Elfriede en Nele spenderen veel tijd aan het opknappen van een meubelstuk.

Plank-B

Geen geitenwollensok

Uit een enquête van Plank-B blijkt dat consumenten niet voor tweedehands kiezen omwille van de schrik dat er defecten, kapotte onderdelen aan zijn of dat het niet afgestemd is op hun verwachtingen. Bij Plank-B zorgen ze er juist voor dat de meubels eruit zien als nieuw. “Consumenten kiezen op dit moment nog regelmatig voor de ‘gemakkelijkste weg’, namelijk op zoek gaan naar nieuwe meubels in meubelwinkels zoals er veel zijn in Sint-Niklaas en omstreken”, verklaart Elfriede.

“We merken ook dat het bewustzijn rond opgeknapte meubels nog heel laag is. En consumenten zijn nog niet altijd op de hoogte van ons bestaan”, vult Nele aan. Er zijn nog steeds ondernemingen die enkel bezig zijn met winst en niet met de impact van hun ondernemerschap. Elfriede en Nele zijn ervan overtuigd dat door meer bewustzijn te creëren bij consumenten, de grote bedrijven ook de weg van circulariteit in zullen slaan.

“Consumeren, consumeren, consumeren, … dat wordt er telkens gepromoot. Naar ons gevoel moet er dus een echte mentaliteitswijziging komen. We moeten allemaal nadenken over wat en waarom we iets kopen. Hebben we dat zoveelste kledingstuk of  interieuritem écht nodig?” bedenkt Elfriede zich, “Daarnaast moeten we ook echt van het beeld van de geitenwollensok af. Circulair ondernemen is de toekomst.”

De toekomst van Plank-B

“Met Plank-B hebben we niet de ambitie om een winkel te worden. Wel willen we een atelier worden waar mensen, samen, dingen kunnen maken en herstellen”, licht Nele toe. Om Plank-B rendabel te maken, breiden Elfriede en Nele hun activiteiten uit. Ze herstellen niet alleen meer meubels, ze organiseren ook workshops om het belang van circulair ondernemen te verspreiden.

Plank-B organiseert twee soorten workshops. De eerste workshop is gericht naar kinderen. Samen met hen maken ze leuke spulletjes uit afvalhout, zoals een bijenhotel. Zo leert de volgende generatie omgaan met een schroevendraaier, hamer en ander gereedschap. Bovendien laten Elfriede en Nele ook zien dat kinderen volledig zelf iets kunnen maken met resthout en hun eigen creativiteit.

“We vinden het belangrijk om kinderen in contact te brengen met hout en gereedschap, dat is iets wat ze in de lagere school nauwelijks tot niet meekrijgen”, geeft Elfriede mee. De afgelopen workshops die we gaven waren telkens ook een schot in de roos. Het is zalig om zien hoe ouders en hun kinderen samen een timmerwerkje in elkaar timmeren en er nadien allebei even trots op zijn.

Plank-B

De tweede soort workshops is voor volwassenen, dit kan een  één-op-één sessie met klanten zijn die graag zelf hun meubels willen opknappen, maar niet weten hoe of de materialen er niet voor hebben. In de toekomst wil Plank-B ook graag inzetten op workshops in groep.  “We merken dat dit iets is wat we heel graag doen. We willen ons hier ook verder in verdiepen. Enkel leent onze huidige ruimte hier zich niet echt toe”, vertelt Nele.

Cocon, de circulaire en sociale hub in de Heistraat, is een ruimte waar Plank-B heel graag hun atelier in zouden willen vestigen. “Het zou heel fijn zijn als we ergens kunnen zitten waar er nog gelijkaardige initiatieven zijn. Zodat we elkaar inspireren en van elkaar kunnen leren”, vertelt Elfriede enthousiast, “Want ons eerste uitgangspunt van een gedeeld atelier, makerspace, vinden we op dit moment nog niet in Sint-Niklaas of het Waasland. In grotere steden zoals Antwerpen en Gent zijn er wel al zo’n initiatieven. Hoe geweldig zou zijn om een makerspace in Sint-Niklaas te hebben? Wij willen er al zeker deel van uitmaken!”

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over Plank-B. Spring binnen in het atelier op Turkyen 39 of neem gerust contact op met Elfriede en Nele.
E-mail: info@plank-b.be

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer