FAVV

Serveer je drank en/of eten in jouw zaak? Dan moet je dit aangeven bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Inhoud

Als je drank en/of eten serveert, dan moet je dit aangeven bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Deze registratie is verplicht voor alle zaken die drank en/of eten serveert, gaande van vaste drankgelegenheden (vb. café, restuarant, cafetaria, ...) tot andere actoren in de voedselketen (vb. bakkers, crèches, ...).

 

Voorwaarden

Op basis van het risico gelinkt aan de activiteit, is een erkenning, toelating of registratie vereist.

  • Erkenning: activiteiten met een hoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek en voorafgaand bezoek zijn  noodzakelijk.
  • Toelating: activiteiten met een middelhoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek, en indien nodig een  voorafgaand bezoek, zijn vereist.
  • Registratie: activiteiten met een laag risico voor de voedselveiligheid. Een kennisgeving is vereist.

Erkenningen, toelatingen en registraties moeten uitgehangen worden op een van buiten zichtbare plaats.

Kennis HACCP

Wanneer je met levensmiddelen omgaat, moet je kunnen bewijzen dat je voldoende kennis hebt van het HACCP (regelgeving voedselveiligheid).

  • Leg een attest voor door het volgen van een opleiding bij een externe firma. Meer informatie over mogelijke opleidingen vind je hier.
  • Of bestudeer de autocontrolegids (ACG) en de Generike Gids B2C zelfstandig.

Bij het FAVV vind je alle richtlijnen en formaliteiten die je moet vervullen in verband met import en export van levensmiddelen.

Aanvraag

Om een erkenning, toelating of registratie bij het FAVV te bekomen, log je in op hun website en vul je het (digitaal) aanvraagformulier in.

Dien deze aanvraag in minimum 30 dagen voor de gewenste opening van je zaak. De erkenning, toelating of registratie moet uitgehangen worden op een van buiten zichtbare plaats.

Interessant voor jou

Drankvergunning

Wens je alcoholische dranken te verkopen in het kader van een horecazaak? Dan neem je best een kijkje op de volgende pagina:

 

Handelaarsvergunning alcohol

Wens je alcoholische dranken te verkopen in het kader van take-away activiteiten of algemene detailhandel? Dan heb je hiervoor een handelaarsvergunning alcohol nodig. Neem een kijkje op de volgende pagina:

Contact

FAVV
Gaston Crommenlaant 6/1000
9000 Gent

Tel: +32 9 210 13 00
Mail: info.ovb@favv.be

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer