Een locatie vinden voor je detailhandelzaak

Fijn dat je Sint-Niklaas overweegt om je zaak te starten. Heb je al een idee waar je jouw zaak wenst te vestigen en waarom? Heb je al nagedacht over de nodige vloeroppervlakte en de mogelijk impact op passage en mobiliteit? Het overzicht hieronder helpt je op weg.

De winkelkern

De winkelkern van Sint-Niklaas bevindt zich rondom de Grote Markt.  In het detailhandelsplan spreken we van een focusgebied : een afgebakende zone in de stadskern, waarin we handel, beleving en ondernemerschap actief aanmoedigen. Detailhandel blijft de motor van deze ondernemende kern, waarbij we mikken op 50-60% speciaalzaken en 40-50% mainstream winkels.

Het focusgebied

Ontdek welke handels-en horecazaken nog in Sint-Niklaas gevestigd zijn

Baanwinkels (N70)

Eén van de doelstellingen van het Integraal Handelsvestigingsbeleid van Vlaanderen is het vermijden van ongewenst kleinhandelslint, onder andere voor baanwinkels. Ook in Sint-Niklaas willen we geen bijkomende detailhandel langs de N70. Winkels die en grote oppervlakte nodig hebben, die niet in de stadskern te vinden is of zaken met specifieke noden op het vlak van laden en lossen of stockeren, zoals de detailhandelaars in de huis-, tuin-, meubel- en autosector, worden wel toegelaten langs deze baan. 

N70

Het Waasland Shopping Center en Kapelstraat

Deze detailhandelszone richt zich tot een breed publiek en heeft een bovenlokale uitstraling. Hier spelen vooral grotere mainstream zaken. Overlap in het aanbod tussen de stadskern en het Waasland Shopping Center is mogelijk, maar het hoofddoel blijft in te zetten op complementariteit. Meer info via www.waaslandshoppingcenter.be  

WSC

De deelkernen

Vanuit de visie van het detailhandelsplan wordt nieuwe detailhandel met bovenlokale aantrekkingskracht in de deelgemeenten niet actief aangemoedigd. Om de leegstandsproblematiek actief aan te pakken, is er immers gekozen om de pijlen voornamelijk te richten op de stadskern. Toch zijn er in de dorpskernen van Sinaai, Belsele, Nieuwkerken en Puivelde heel wat aantrekkelijke detailhandelszaken. Een aantal die voornamelijk voorzien in lokale bediening, maar ook een aantal zaken met publiekstrekkend karakter. 

Nieuwkerken-Waas

Klasseslager Boel

Sinaai

Schoenen De Vos - Sinaai

Belsele

Schoenen De Ruyte - Belsele

Puivelde

Slagerij De Roover - Puivelde

Overige locaties voor detailhandel

Detailhandel buiten de voorgenoemde gebieden kan, voornamelijk als het gaat om lokale bedieningszaken.

Lokale bediening
Lokale bediening2

Een geschikt pand vinden via BizLocator?

Op zoek naar een geschikte winkelruimte, een kantoor, een leegstaand horecapand of een pand in een industriezone? BizLocator is een community-marktplaats voor commercieel vastgoed en helpt u op weg in uw zoektocht. BizLocator bieden verschillende tools die vastgoedprofessionals, overheden, ondernemers en burgers ondersteunen. In deze pilootfase zijn er een aantal beperkingen m.b.t. de betrokken gemeenten en doelgroepen. 
 

Een geschikt pand vinden via BizLocator?

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer