Voor het uitbaten / openen van een shishabar moet je beschikken over een uitbatings- en vestigingsvergunning.
Deze vergunningen zijn persoons- en plaatsgebonden en kunnen niet worden overgedragen.
Shishabar
Een shishabar wordt beschouwd als een horecazaak. Het is een publiek toegankelijke inrichting onder meer bestemd om een waterpijp te roken, ook al is dit sporadisch. Onder waterpijp wordt verstaan, een apparaat om te roken via een vloeistofreservoir.
Hierdoor moet een shishabar ook voldoend aan de regelgeving voor horecazaken. Let hierbij zeker op de modaliteiten van de rookwetgeving:
- de rookkamer is afgesloten met wanden en een deur, die altijd dicht moet zijn;
- de afmetingen van de rookkamer bedragen maximaal 25% van de totale oppervlakte van de zaak;
- er moet een rookafzuig-systeem voorzien zijn;
- er mag geen voedsel of drank worden geserveerd;
- er mogen geen diensten worden aangeboden (bv. een televisie, kansspel, verdeelautomaat, …);
- de rookkamer mag geen doorgang naar een andere publieke ruimte of naar de wc’s zijn.