Word jij ook een dementievriendelijke handelaar?

12 september 2019
Detailhandel Horeca
dementei
Op donderdag 12 september start de campagne ‘Dementievriendelijk Sint-Niklaas in beeld’. Ontdek hieronder hoe jij als handelaar jouw steentje kan bijdragen.
Social media sharing

Op donderdag 12 september start de campagne ‘Dementievriendelijk Sint-Niklaas in beeld’. Sinds 2012 zetten we als dementievriendelijke stad in op een goede omgang met mensen met dementie en het bevorderen van hun levenskwaliteit en die van hun omgeving. Zo lang mogelijk participeren aan de samenleving staat voorop. Een ‘dementievriendelijke’ stad vertrekt vanuit de noden en de behoeften van zijn inwoners met dementie, hun familie en mantelzorgers.

Gaan winkelen is voor mensen met dementie een belangrijke pijler in hun dagdagelijks functioneren, zeker het doen van de kleine boodschapjes in de buurt bij bijvoorbeeld de bakker, beenhouwer, groentewinkel of kruidenier. Om winkelen voor personen met dementie zo lang mogelijk te kunnen blijven doen, is het belangrijk dat we samen inzetten op sensibilisering rond het thema dementie en ook samen actief inzetten op beeldvorming in het straatbeeld. Dat helpt om dementie beter bespreekbaar te maken.

Hoe kan jij helpen?

Je kan heel wat doen om de stad meer dementievriendelijk te maken. We doen hieronder al enkele suggesties:

  • Door een button te dragen en een sticker aan de raam of deur te hangen, maak jij als handelaar duidelijk dat mensen met dementie en hun familie welkom zijn in jouw winkel. (De button is gebaseerd op het Vlaamse communicatiemateriaal met de geknoopte zakdoek dat ook in andere gemeenten gebruikt wordt maar gepersonaliseerd werd op maat van Sint-Niklaas.)
  • Lees de bijgevoegde communicatietips en hou ze bij in de buurt van je toonbank. Zo weet je beter hoe je kan omgaan met personen met dementie.
  • Surf eens naar www.sint-niklaas.be/dementie, op 5 minuten heb je heel wat lokale info over dementie.
  • Breng een bezoekje aan de website www.samenvoordementievriendelijk.nl/winkel . Je vindt er algemene tips en je kan er een gratis online training volgen die maar 15 minuten in beslag neemt.
  • Registreer je bij de dienst diversiteit, samenleving en preventie als dementievriendelijke handelaar zodat wij je verder op de hoogte kunnen houden van dementievriendelijke initiatieven van de stad. Wij vragen enkel je naam, adres en e-mailadres. Registreren kan via https://forms.gle/P9sacw42poQ4zZ7u6.  Je kan je steeds uitschrijven.
  • Deel jouw ervaringen ook via ons digitale formulier en laat ons weten wat je al doet om je winkel meer dementievriendelijk te maken.
  • Geef ons nog suggesties wat we kunnen doen om je als dementievriendelijke handelaar te ondersteunen via het digitale formulier.

 

Wat doet de stad?

Op aangeven van de werkgroep Dementievriendelijk Sint-Niklaas en de belangengroepen rond dementie in de stad, kiezen we er van 9 tot 29 september voor om dementievriendelijk ook in het straatbeeld te brengen. Rond de Grote Markt zullen deze periode onze vlaggen hangen, op 12 september is er een marktactie waarbij de marktkramers onze button zullen dragen.

Wij gaan ook voor dementievriendelijk personeel! Wij vragen aan al het stadspersoneel dat aan een loket zit om vanaf 12 september tot 29 september de button Dementievriendelijk Sint-Niklaas te dragen. Ook het zorgende personeel, zowel uit de openbare als de private sector draagt een steentje bij en zal in deze periode de button dragen.

In de bib zijn vanaf 21 september 2019 (werelddag dementie) 2 verteltassen voor kinderen rond het thema dementie beschikbaar om te ontlenen. In het SteM Zwijgershoek kunnen groepen een dementievriendelijke gidsbeurt krijgen.

Alvast bedankt om onze actie mee uit te dragen en dementievriendelijk te zijn!

 

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer