Uitnodiging informatievergadering verkeersvrije zone op het Stationsplein

17 januari 2020
Detailhandel Economie Horeca Mobiliteit
Luchtbeeld van Stationsplein, kant Kleine Laan en Stationsstraat
Het stadsbestuur heeft de intentie het Stationsplein grondig aan te passen. Niet alleen om de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid te verhogen, maar ook om het plein aangenamer te maken, met meer groen en gezellige plekjes om te verblijven.
Social media sharing

Het Stationsplein wordt vandaag vrij algemeen ervaren als een grote, stenige vlakte. De beleving op en langs het plein is ondermaats. De randen en het plein zelf worden gescheiden door een baan voor autoverkeer. Daardoor fungeert het Stationsplein feitelijk als een grote rotonde. De intense verkeerscirculatie rond het plein creëert verkeersveiligheidsproblemen, vooral voor voetgangers en fietsers. Bovendien zijn er regelmatig klachten van straatraces en van wagens die geluidsoverlast veroorzaken.

Het stadsbestuur heeft daarom de intentie het Stationsplein grondig aan te passen. Niet alleen om de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid te verhogen, maar ook om het plein aangenamer te maken, met meer groen en gezellige plekjes om te verblijven.

De eerste stap daartoe is een proefproject met de invoering van een verkeersvrije zone op het Stationsplein, tussen de Kleine Laan en de Stationsstraat (zie plan). Om het Stationsplein bereikbaar te houden voor bestemmend verkeer, met name taxi’s, laden en lossen (inclusief afzetten en ophalen van reizigers) en hulpdiensten, wordt de rijrichting langs de kant van het station omgedraaid. De kort parkeerplaatsen voor de winkels verdwijnen, om ruimte te kunnen maken voor fietsers in beide rijrichtingen.

Het proefproject gaat van start in de loop van april 2020 en is bedoeld om de gevolgen van de nieuwe verkeerssituatie goed te kunnen inschatten. Na de zomer volgt dan de evaluatie. U vindt meer info op www.sint-niklaas.be/stationsplein, waar u de mogelijkheid heeft om te reageren.

Voor verdere toelichting over deze verkeersmaatregel en om uw vragen te kunnen beantwoorden, organiseren wij een informatievergadering voor handelaars en horeca, waarvoor wij u graag uitnodigen op donderdag 30 januari om 19 uur in de Confederatie Bouw (zaal 3), Stationsplein 1 (ingang langs de Kleine Laan, ronde deur).

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer