Optredens in horecazaken ten tijde van corona

12 augustus 2020
Horeca
Optreden horeca
Er kwamen al enkele vragen of je als horecazaak nu al dan niet een klein concertje mag organiseren in je zaak. Hieronder verduidelijken we nog even de huidige regelgeving en verplichtingen.
Social media sharing

In de veiligheidscel van de stad werd beslist dat elk type concert of muziekactiviteit in de horeca moet worden aangevraagd via een evenementenformulier. Dit uiteraard met het oog op veiligheid. Aan bijkomende activiteiten (hoewel voor sommige zaken deze activiteiten een standaard aanvulling zijn op de basis horeca-activiteiten 'eten en drinken') zijn er vaak bijkomende risico's verbonden. Als stad is het de bedoeling deze risico's in kaart te brengen en zo veel mogelijk te beperken door goede begeleiding. Door alles te laten aanvragen, is er een vollediger beeld van welke activiteiten er plaatsvinden en kan beter gecontroleerd worden op het naleven van de geldende regels. Dit zijn dan zowel de regels voor de horeca als die voor evenementen.

Voordien moesten enkel evenementen waarbij sprake is van verhoogd geluidsniveau (>85dB) worden aangevraagd, indien je niet beschikte over een permanente toelating voor verhoogd geluidsniveau. Voor horecazaken geldt echter nog steeds de beperking van 80dB. Zonder evenementenaanvraag én de expliciete toelating als evenement, ben je verplicht de horecaprotocollen te volgen en moet je je dus houden aan de max 80dB.

De beperking tot 80dB was tijdelijk niet helemaal duidelijk aangezien het niet langer in het Ministerieel Besluit en de sectorgids vermeld staat, maar in het MB wordt er wel nog expliciet verwezen naar de sectorprotocollen, waarin er wel de beperking van 80 dB staat. Hierdoor blijft de beperking van kracht. 

Dus nog even kort en bondig: wil je een muziekactiviteit organiseren in je zaak: doe dan een aanvraag door een evenementenformulier in te vullen. Sinds 1 juli 2020 is het verplicht bij elke evenementenaanvraag ook het Covid Event Risk Model in te vullen en mee te sturen. Je kan jouw scan hier invullen. We dringen er ook graag op aan om eveneens je opstellingsplan (of schets) mee te sturen waarop de COVID-maatregelen zijn aangeduid.
Je vindt de link naar het aanvraagformulier via de knop hieronder.

De richtlijn voor het indienen van aanvragen is minimum 2 maand vooraf. We beseffen dat het in deze periode heel moeilijk is om ver op voorhand te plannen. Team evenementen probeert alle binnenkomende aanvragen zo snel mogelijk te behandelen, maar op dit moment komen er veel aanvragen voor evenementen op korte termijn binnen. Ga er dus niet vanuit dat aanvragen meteen behandeld worden omdat het aangevraagde evenement al binnen 2 weken zou plaatsvinden! 

Bij vragen kan je terecht bij dienst evenementen of de horecacoach.

 

 

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer