CIRCULAIR ONDERNEMEN | WASE ONDERNEMERS AAN HET WOORD | 22 juni 2023

25 mei 2023
Grote ondernemingen Industrie
Wase ondernemers Cordeel
“Circulair ondernemen: Wase ondernemers aan het woord”, is een event van stad Sint-Niklaas in samenwerking met het Lokaal Bestuur Temse , Voka Antwerpen-Waasland, Ondernemend Temse, Bepasin en Ondernemingsclub Temse.
Social media sharing

Vlaanderen wil tegen 2050 de transitie naar de circulaire economie realiseren, een hele uitdaging, waar alle bedrijven en organisaties voor staan. In het Waasland zijn een aantal ondernemingen al volop aan de slag hierrond. De stad Sint- Niklaas stimuleert dit met de oprichting van de circulaire en sociale hub Cocon, die in 2024 actief wil zijn. Temse heeft een visie klaar richting 2030, een strategie waaronder een actieplan en ondersteunt dit project. Samen zetten we ook in op een circulair kenniscentrum voor het Waasland. We lichten een tipje van de sluier…

Ondernemers nemen zelf het woord over hun circulaire innovatie, de uitdagingen die ze hierrond ondervinden in hun bedrijf, de successen die ze boeken,…Gilbert De Clercq neemt ons mee in hun circulaire innovaties en Odisee Hogeschool vertelt ons meer over de theorie en praktijk rond het opbouwen van duurzame partnerschappen om dit te ondersteunen. Dit wordt een moment met ondernemers en voor ondernemers, met veel interactie en netwerking. Dat mag je niet missen!

Wanneer: Locatie: Inschrijven:
Donderdag 22 juni, van 17u tot 21u

Nieuwe receptiezaal, Stadhuis Sint-Niklaas, Grote Markt 1

Programma:    
17:00 Ontvangst met een drankje en een hapje - netwerkmoment  
17:30 Welkom en intro  
17:40 Ondernemers aan het woord  
20:00 Slotwoord en netwerkmoment  

In gesprek met:

  •  Gilbert De Clercq rond hun circulaire innovaties en zoektocht om binnen al hun divisies in te zetten op een vermindering van hun CO² uitstoot, lager grondstoffenverbruik én een maximaal herbruik van materialen. 
  • Odisee Hogeschool met Wim Keygnaert, Karen Brabant, Philppe Eiselein en Tineke Jacobs van het Center for Sustainable Entrepeneurship van Odisee rond duurzame partnerschappen in een circulair ecosysteem. 

     

Deelname is volledig gratis. Wil je al eens proeven van de sfeer van de vorige ondernemersavond?

 

Wase ondernemers aan het woord

Gilbert De Clercq

Recent werd Gilbert De Clercq verkozen tot ‘Super transporteur van de afgelopen 30 jaar’. Een zeer mooie erkenning voor het Wase familiebedrijf! Maar wist je dat ze ook volop inzetten op duurzaamheid? En hoe zet je als logistiek dienstverlener in op de circulaire transitie?

Gilbert De Clercq zette inmiddels heel wat stappen inzake circulaire economie en duurzaam ondernemen. In hun dagdagelijkse bedrijfsvoering gaan zij continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden, dit zowel op vlak van logistiek, transport als vastgoed.

Zij lichten jullie graag toe hoe zij aan de hand van onder meer hun bandenbeleid in samenwerking met Michelin, erin geslaagd zijn om minder grondstoffen te gebruiken, hun CO² uitstoot te verminderen én optimaal te gaan voor een verkleining van hun ecologische voetafdruk.

Benieuwd hoe ze dit aanpakken?

Transport and Logistics Awards

Odisee Hogeschool

Het Center for Sustainable Entrepreneurship (CenSE) is een onafhankelijk wetenschappelijks onderzoekscentrum aan de hogeschool Odisee. CenSE onderzoekt duurzaam ondernemerschap met een focus op familiebedrijven en kmo’s en detecteert hiervoor nieuwe trends en uitdagingen in de economie en in de maatschappij. Onderzoeksprojecten worden onderverdeeld in 5 expertisepunten: duurzame bedrijfsvoering, digitalisering, circulaire economie, socio-economische duurzaamheid en competenties van de toekomst. 

Karen Brabant is senior onderzoekster en coördinator van het expertisepunt “circulaire economie” bij CenSE. In haar lokale en Europese projecten – waar ze zowel de rol van onderzoekster als die van projectcoördinator opneemt - staan duurzaamheid en ondernemerschap steeds centraal.

Philippe Eiselein is senior onderzoeker bij CenSE en richt zich op thema’s als sector-overschrijdende partnerschappen voor circulaire economieën en socio-economische duurzaamheid. Daarnaast is hij ook gastprofessor sociaal ondernemerschap en corporate social responsibility aan de VUB.

Wim Keygnaert is business developer en onderzoeker bij CenSE. Hij helpt bedrijven en organisaties te innoveren via toegepast onderzoek (www.blikopener.vlaanderen) en begeleidt daarnaast ESKI-studenten (Entrepreneurial Skills) bij het ontwikkelen van hun duurzame bedrijfsideeën.

Tineke Jacobs is junior onderzoekster bij CenSE en werkt aan lokale en internationale projecten rond verschillende thema’s, waaronder de (sociaal-)circulaire economie, genderdiversiteit in bestuursorganen en duurzaamheidseducatie.

Odisee Hogeschool

Hieronder een overzicht van onze partners

Cocon is een project dat tot stand gekomen is met de steun van:

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer