Maatregelen tegen het coronavirus

Op deze pagina vind je alle informatie over de maatregelen die worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden, alsook praktische informatie voor jou als ondernemer.

Stad Sint-Niklaas bundelt dag na dag informatie over de maatregelen om het Corona virus in te dijken. De algemene richtlijn is en blijft: vermijd situaties waar mensen samenkomen en vermijd onnodig fysiek contact met andere mensen.
Voor vragen is er een lokale infolijn en mailadres.

Omdat het geen zin heeft om alle informatie dubbel weer te geven én om alle info zo actueel mogelijk te houden, verwijzen wij veel door naar andere bronnen. Wel geven we hieronder specifieke informatie voor onderneming weer en proberen we nuttige links op één duidelijke plaats te bundelen.

Zo bundelt de stad alle basis informatie omtrent corona en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken op onderstaande pagina:

 

Heb je een onderneming en zit je met vragen over wat de opgelegde maatregelen en steunmaatregelen exact betekenen voor jouw zaak, dan vindt je de meest actuele en concrete informatie op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).
Zij geven zo goed mogelijk antwoord op allerlei vragen:

 • Moet ik sluiten?
 • Heb ik recht op een hinderpremie? Hoe vraag ik die aan?
 • Wat met overbruggingsrecht?
 • Etc.

Er is al veel info beschikbaar en het agentschap is volop bezig met alle info verder te verduidelijken en uit te schrijven. Neem geregeld een kijkje!

 

Andere betrouwbare bronnen van informatie zijn de website van FOD Volksgezondheid en de website van de Vlaamse Overheid: 

 

Ook op de ondernemerslijn van Unizo kan je terecht met al je specifieke ondernemersvragen. Er staat een team aan experten voor je klaar.
 

 

Ontvang je graag rechtstreeks belangrijke updates? Registreer je dan bij BE-Alert. De federale overheid gebruikt dit kanaal voor rechtstreekse communicatie bij noodsituaties.

Lees de informatie over steunmaatregelen hieronder rustig en grondig door, en lees ook zeker alle informatie op de links vermeldt in de tekst grondig door. Dit is de eenvoudigste manier om op een snelle en efficiënte manier informatie te vinden omtrent de verschillende steunmaatregelen, en hoe je er beroep op kan doen.
 

Steunmaatregelen op federaal niveau

De regering heeft omwille van de economische impact al een aantal extra maatregelen voor ondernemingen goedgekeurd. Om beroep te kunnen doen op deze maatregelen is het belangrijk dat u de aanvragen niet uitstelt, maar zo snel mogelijk in orde brengt!

Alle info omtrent steunmaatregelen op federaal niveau vind je op:

 

Ook VOKA werpt zijn licht op diezelfde steunmaatregelen en probeert alles zo duidelijk mogelijk samen te vatten. Dezelfde info als hierboven, maar voor sommigen misschien duidelijker uitgeschreven:

 
Intussen werd er ook een betalingsuitstel voor ondernemingskredieten bedingt. Meer info vind je op onderstaande link: 
 
 

Steunmaatregelen op Vlaams niveau

Daarnaast zijn er op Vlaams niveau ook steunmaatregelen in het leven geroepen: hinderpremie, overbruggingsrecht, etc. Je leest er alles over op:

Tips van Unizo

Via de website van Unizo kan je een checklist vinden van acties die ervoor zorgen dat jouw onderneming de komende maanden financieel en operationeel helpt te overleven: van onderhandelen met je huisbaas tot verlagen van sociale bijdragen, van opzeggen van domiciliëringen tot uitstel van kapitaalsaflossing.

Steunmaatregelen van uit de stad

In afwachting van een grondige doorlichting van de mogelijke steunmaatregelen aan de Sint-Niklase middenstand en het middenveld, nam het college van burgemeester en schepenen op 18 maart 2020 alvast een aantal beslissingen.

 • Voor de terrasbelasting van 2019, waarvan het aanslagbiljet vorige week verstuurd werd, is er uitstel van betaling van de belasting tot minstens 1 oktober 2020.
 • De terrasbelasting van 2020 wordt gehalveerd.
 • Normalerwijze zou aan de horecazaken binnen het focusgebied van het centrummanagement gevraagd worden om de ter beschikking gestelde parasols in 2020 over te kopen. De overname van de parasols zal worden uitgesteld tot 2021. 
 • Ten behoeve van de marktkramers voorzien we een korting op de lidgeldfactuur voor de  periode dat de markt niet kan plaatsvinden.
 • Er wordt een vrijstelling voorzien van concessies en huurovereenkomsten van stadsinfrastructuur (bv. sportcentra) voor de periode dat de coronacrisis blijft duren. Deze regeling geldt logischerwijze niet voor overeenkomsten voor privéwoningen.
 • De stad zal na afloop van de coronacrisis een promotiecampagne opzetten om bij lokale handelaars te kopen. In afwachting daarvan ondersteunen we ondernemers met tips van hoe ze met de crisis kunnen omgaan (zie www.ondernemeninsintniklaas.be).
 • Voor de eigen evenementen en de voorstellingen van het cultuurcentrum zal de stad ervoor zorgen dat de bezoekers hun geld niet kwijt zijn. Rekening houdend met eventuele maatregelen die op een ander bestuursniveau genomen worden, zal de stad een systeem van omruiling, tegoedbon of terugbetaling opzetten.

Stedelijke initiatieven en projecten worden noodgedwongen stopgezet tot eind periode crisismaatregelen
In opvolging van maatregelen van de federale en Vlaamse overheid ziet de stad zich genoodzaakt om tal van openbare activiteiten op te schorten. Zo wordt nu bv. ook zelfs de donderdagse markt stopgezet.

Openbare werken
Door de crisis en het stopzetten van bepaalde activiteiten door aannemers en leveranciers van aannemers zijn een aantal werven in de stad stopgezet (bv. Godsschalkstraat, kruispunt Gentstraat/Nauwstraat en Omloopdreef), waardoor deze werven onvermijdelijk vertraging zullen oplopen. We vragen hiervoor begrip.

Café's, restaurants & discotheken

Café's, feestzalen en discotheken moeten verplicht sluiten.

Restaurants moeten hun zalen sluiten, maar mogen wel take-away organiseren. Ook aan maaltijden aan huis leveren is nog toegestaan. Je moet ervoor zorgen dat wachtrijen niet te lang worden en dat klanten voldoende afstand bewaren.

Alle horecazaken moeten verplicht hun terrasmeubilair binnen zetten.
Is dit voor jou echt onmogelijk, dan moet je het meubilair opstapelen, afdekken én vergrendelen.

Verwijder ook plantenbakken en eventuele andere decoratie, zodat potentiële dieven geen kans krijgen.

Steunmaatregelen: 

 • Voor de terrasbelasting van 2019, waarvan het aanslagbiljet vorige week verstuurd werd, is er uitstel van betaling van de belasting tot minstens 1 oktober 2020.
 • De terrasbelasting van 2020 wordt gehalveerd.
 • Normalerwijze zou aan de horecazaken binnen het focusgebied van het centrummanagement gevraagd worden om de ter beschikking gestelde parasols in 2020 over te kopen. De overname van de parasols zal worden uitgesteld tot 2021. 

Logies

Hotels, vakantiehuizen, internaten, camping, vakantiecentra, B&B,… blijven geopend zonder toegang tot een bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes. 

Alleen hotels mogen nog openblijven om te beantwoorden aan de vraag voor overnachtingsmogelijkheden voor essentiële reizen. Uiteraard moeten de nieuwe maatregelen en de regels rond ‘social distancing’ worden gerespecteerd en gegarandeerd. Deze regels gelden ook voor de uitbating van het hotel.  Bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes blijven gesloten.

Andere recreatieve en toeristische logies (vakantiewoningen, vakantiehuisjes, campings, B&B’s, vakantieparken, AirBnB's, hostels, jeugdverblijfcentra, ...) moeten verplicht sluiten.

 

Voor alle actuele en meer uitgebreide info over logies kan u terecht op de website van Toerisme Vlaanderen.

 

Registreer je zaak als take-away

De opgelegde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben een grote impact op heel veel zaken en sectoren, waaronder de horeca. Omdat vele horecazaken daarom de mogelijkheid bieden tot afhaal of levering van maaltijden, is het interessant om praktische informatie te bundelen zodat mensen weten waar ze terecht kunnen en hoelang op voorhand een maaltijd besteld moet worden.

Heb jij een horecazaak en biedt jouw zaak de mogelijkheid tot afhaal of levering van maaltijden? Registreer je dan nu op onderstaande website.

We gaan op de toeristische website van Sint-Niklaas verwijzen naar deze webpagina, dus hoe meer zaken zich registreren, hoe interessanter voor de Sint-Niklase klant!

Ga naar de website 'Steun Horeca Vlaanderen'

Opmerking ter info: deze website werd opgericht door private bedrijven en zijn niet verbonden aan de sector-organisatie Horeca Vlaanderen.

Ook op facebook bestaat er een groep waarop je jouw zaak in de kijker kan zetten met take-away aanbod: 'Take-away Waasland'
Hieronder ook de link:
Facebook groep: Take-Away Waasland

Winkels

Alle niet-essentiële winkels en handelszaken moeten verlicht sluiten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.

De toegang tot supermarkten moet worden gereguleerd, met een beperking tot een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten).

Nachtwinkels mogen tot 22u openblijven, mits de inachtneming van social distancing.
 

Dienstverleners

Niet essentiële handelszaken moeten gesloten worden.

Dringende of noodzakelijke herstellingen kunnen wel nog: bijvoorbeeld een dringende herstelling van een wagen of bril. 

Kappers mogen slechts één klant tegelijk binnen laten in hun zaak.

 

 

Marktkramers

Alle markten zijn voorlopig afgeschaft.

Ten behoeve van de marktkramers voorziet de stad een korting op de lidgeldfactuur voor de  periode dat de markt niet kan plaatsvinden.

Bedrijven

 

Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.

Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de 2 werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten

Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd; in geval van nietnaleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.

Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

FAQ - Antwoorden door NCCN 19/3 13u30

Het document in bijlage geeft een duidelijk antwoord op jouw vragen
auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer