Maatregelen tegen het coronavirus

Op deze pagina vind je alle informatie over de maatregelen die worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden, alsook praktische informatie voor jou als ondernemer.

Stad Sint-Niklaas bundelt dag na dag informatie over de maatregelen om het Corona virus in te dijken. De algemene richtlijn is en blijft: vermijd situaties waar mensen samenkomen en vermijd onnodig fysiek contact met andere mensen.
Voor vragen is er een lokale infolijn en mailadres.

Omdat het geen zin heeft om alle informatie dubbel weer te geven én om alle info zo actueel mogelijk te houden, verwijzen wij veel door naar andere bronnen. Wel geven we hieronder specifieke informatie voor onderneming weer en proberen we nuttige links op één duidelijke plaats te bundelen.

Zo bundelt de stad alle basis informatie omtrent corona en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken op onderstaande pagina:

 

Heb je een onderneming en zit je met vragen over wat de opgelegde maatregelen en steunmaatregelen exact betekenen voor jouw zaak, dan vindt je de meest actuele en concrete informatie op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).
Zij geven zo goed mogelijk antwoord op allerlei vragen:

 • Moet ik sluiten?
 • Heb ik recht op een hinderpremie? Hoe vraag ik die aan?
 • Wat met overbruggingsrecht?
 • Etc.

Er is al veel info beschikbaar en het agentschap is volop bezig met alle info verder te verduidelijken en uit te schrijven. Neem geregeld een kijkje!

 

Andere betrouwbare bronnen van informatie zijn de website van FOD Volksgezondheid en de website van de Vlaamse Overheid: 

 

Ook op de ondernemerslijn van Unizo kan je terecht met al je specifieke ondernemersvragen. Er staat een team aan experten voor je klaar.
 

 

Ontvang je graag rechtstreeks belangrijke updates? Registreer je dan bij BE-Alert. De federale overheid gebruikt dit kanaal voor rechtstreekse communicatie bij noodsituaties.

Lees de informatie over steunmaatregelen hieronder rustig en grondig door, en lees ook zeker alle informatie op de links vermeldt in de tekst grondig door. Dit is de eenvoudigste manier om op een snelle en efficiënte manier informatie te vinden omtrent de verschillende steunmaatregelen, en hoe je er beroep op kan doen.
 

Steunmaatregelen op federaal niveau

De regering heeft omwille van de economische impact al een aantal extra maatregelen voor ondernemingen goedgekeurd. Om beroep te kunnen doen op deze maatregelen is het belangrijk dat u de aanvragen niet uitstelt, maar zo snel mogelijk in orde brengt!

Alle info omtrent steunmaatregelen op federaal niveau vind je op:

 

Ook VOKA werpt zijn licht op diezelfde steunmaatregelen en probeert alles zo duidelijk mogelijk samen te vatten. Dezelfde info als hierboven, maar voor sommigen misschien duidelijker uitgeschreven:

 
Intussen werd er ook een betalingsuitstel voor ondernemingskredieten bedingt. Meer info vind je op onderstaande link: 
 
 

Steunmaatregelen op Vlaams niveau

Daarnaast zijn er op Vlaams niveau ook steunmaatregelen in het leven geroepen: hinderpremie, overbruggingsrecht, etc. Je leest er alles over op:

Tips van Unizo

Via de website van Unizo kan je een checklist vinden van acties die ervoor zorgen dat jouw onderneming de komende maanden financieel en operationeel helpt te overleven: van onderhandelen met je huisbaas tot verlagen van sociale bijdragen, van opzeggen van domiciliëringen tot uitstel van kapitaalsaflossing.

Steunmaatregelen van uit de stad

Hieronder een overzicht van de tot nu toe (11/5/2020) genomen ondersteuningsmaatregelen door de stad Sint-Niklaas: 

HORECA

 • Voor de terrasbelasting van 2019, waarvan het aanslagbiljet vorige week verstuurd werd, is er uitstel van betaling van de belasting tot minstens 1 oktober 2020.
 • De terrasbelasting van 2020 wordt integraal afgeschaft. 
 • De mogelijkheid wordt bekeken om terrassen kosteloos uit te breiden bij heropstart horeca. 
 • Normalerwijze zou aan de horecazaken binnen het focusgebied van het centrummanagement gevraagd worden om de ter beschikking gestelde parasols in 2020 over te kopen. De overname van de parasols zal worden uitgesteld tot 2021. 
 • Middelen voorzien voor jullie gezamenlijke horecarelance initiatieven. Voorstellen van jou en jouw collega's van harte welkom via economie@sint-niklaas.be
 • Gratis handgel voor leden van centrummanagement
 • www.ikkoopinsintniklaas.be en bijhorende communicatie rond lokaal shoppen en winkelhieren.

WINKELS

 • De belasting op het uitstallen van koopwaar en reclameobjecten wordt afgeschaft gedurende de periode van de Corona sluiting
 • De belasting op nachtwinkels wordt gehalveerd gedurende de periode van de Corona sluiting
 • Gratis handgel voor leden van centrummanagement
 • www.ikkoopinsintniklaas.be en bijhorende communicatie rond lokaal shoppen en winkelhieren.
 • Jouw initiatief met collega-handelaars, ter bevordering van de lokale economie, ondersteund (logistiek, financieel, communicatief). Ook in de deelgemeenten. Voorstellen via economie@sint-niklaas.be 
 • Maatregelen om veilig winkelen te garanderen
  • Duidelijke communicatie van de richtlijnen, ook aan de ingangen van de winkelstraten
  • Gratis affiches met richtlijnen
  • Nadar ter beschikking indien nodig, voor Stationsstraat
  • Extra handhaving en controle via politie, wijkwerkers, gemeenschapswachten, etc
  • Ludieke handhaving via straattheatr

ALGEMEEN

 • De bedrijfsbelasting wordt 6 maanden uitgesteld. 
 • De parkeerabonnementen van jou en jouw werknemers worden verlengd pro rata de duurtijd van de Corona sluitingsperiode
 • Ten behoeve van de marktkramers voorzien we een korting op de lidgeldfactuur voor de  periode dat de markt niet kan plaatsvinden.
 • Er wordt een vrijstelling voorzien van concessies en huurovereenkomsten van stadsinfrastructuur (bv. sportcentra) voor de periode dat de coronacrisis blijft duren. Deze regeling geldt logischerwijze niet voor overeenkomsten voor privéwoningen.
 • Voor evenementen in opdracht of in samenwerking met de stad wordt een tussenkomst voorzien voor de organisatoren.  
 • De stad garandeert snelle betalingen van facturen aan ondernemers, binnen de 30 dagen.  
 • Nauwgezette opvolging en versnelling van werken in winkelzones. 
 • Flexibiliteit op het vlak van laden en lossen voor take-away of leveringen, op aanvraag.  

VOOR JULLIE KLANTEN

 • Geen parkeercontrole tot 18/5. Nadien stromen de inkomsten uit parkeren van de maand mei integraal terug naar ondersteuning voor de lokale economie. 
 • Openbaar toilet, met extra hygiënemaatregelen, in Stationsstraat 11
 • Lokaal shoppen extra beloond via de Oh-kaart. Meer info volgt. 
 • Gratis mondmaskers, aan huis geleverd in de week van 18/5
 • Welkom en win actie in de Stationsstraat vanaf 15/5 

Een overzicht van de maatregelen

Een overzicht van de maatregelen

Café's, restaurants & discotheken

Horecazaken zijn opnieuw open, maar moeten verplicht sluiten tussen 1u 's nachts en 5u 's morgens.

Opgelet: in horecazaken waar consumeren ter plaatse niet mogelijk is (bv. broodjeszaak, take-away frituur, ...) is het dragen van een mondmasker door klanten verplicht!

Er mogen maximaal 10 personen samen aan één tafel zitten. Werken met een reservatiesysteem is aangewezen, maar niet verplicht.
Elke tafel moet grondig ontsmet worden tussen klanten door.

Alle info over de geldende verplichtingen vindt je in de sector gids.

Horeca Vlaanderen maakte ook een duidelijke website met daarop praktische benadering van de verplichtingen.

Steunmaatregelen: 

 • Voor de terrasbelasting van 2019, waarvan het aanslagbiljet vorige week verstuurd werd, is er uitstel van betaling van de belasting tot minstens 1 oktober 2020.
 • De terrasbelasting van 2020 wordt niet aangerekend.
 • Normalerwijze zou aan de horecazaken binnen het focusgebied van het centrummanagement gevraagd worden om de ter beschikking gestelde parasols in 2020 over te kopen. De overname van de parasols zal worden uitgesteld tot 2021. 
 • Waar mogelijk kunnen horecazaken een uitgebreide terraszone aanvragen.

Logies

Hotels, vakantiehuizen, internaten, camping, vakantiecentra, B&B,… blijven geopend zonder toegang tot een bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes. 

Alleen hotels mogen nog openblijven om te beantwoorden aan de vraag voor overnachtingsmogelijkheden voor essentiële reizen. Uiteraard moeten de nieuwe maatregelen en de regels rond ‘social distancing’ worden gerespecteerd en gegarandeerd. Deze regels gelden ook voor de uitbating van het hotel.  Bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes blijven gesloten.

Andere recreatieve en toeristische logies (vakantiewoningen, vakantiehuisjes, campings, B&B’s, vakantieparken, AirBnB's, hostels, jeugdverblijfcentra, ...) moeten verplicht sluiten.

 

Voor alle actuele en meer uitgebreide info over logies kan u terecht op de website van Toerisme Vlaanderen.

 

Registreer je zaak als take-away

De opgelegde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben een grote impact op heel veel zaken en sectoren, waaronder de horeca. Omdat vele horecazaken daarom de mogelijkheid bieden tot afhaal of levering van maaltijden, is het interessant om praktische informatie te bundelen zodat mensen weten waar ze terecht kunnen en hoelang op voorhand een maaltijd besteld moet worden.

Heb jij een horecazaak en biedt jouw zaak de mogelijkheid tot afhaal of levering van maaltijden? Registreer je dan nu op onderstaande website.

We gaan op de toeristische website van Sint-Niklaas verwijzen naar deze webpagina, dus hoe meer zaken zich registreren, hoe interessanter voor de Sint-Niklase klant!

Ga naar de website 'Steun Horeca Vlaanderen'

Opmerking ter info: deze website werd opgericht door private bedrijven en zijn niet verbonden aan de sector-organisatie Horeca Vlaanderen.

Ook op facebook bestaat er een groep waarop je jouw zaak in de kijker kan zetten met take-away aanbod: 'Take-away Waasland'
Hieronder ook de link:

 

Winkels

Vanaf 11 mei mogen winkels en handelszaken weer open, mits strikte inachtneming van volgende regels en beperkingen:

 • 1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten.
 • Het is aanbevolen om in de winkels bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt. In ieder geval moet de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.
 • Boodschappen doe je alleen (met uitzondering voor kinderen jonger dan 18 jaar – zij mogen door een ouder worden begeleid - en voor mensen die hulp nodig hebben).
 • Het is aan te raden te winkelen in een stad of gemeente in de buurt.

 

Dienstverleners

Vanaf 11 mei mogen dienstverleners opnieuw open, tenzij het gaat om contactberoepen (kappers, niet-medische zorg zoals manicure...).

Vanaf 18 mei mogen ook contactberoepen aan de slag: kappers, barbiers, nagelsalons, schoonheidsalons, pedicurezaken en tatoeage- of piercingsalons.  Dit zal enkel kunnen indien de veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden.

 • Enkel op afspraak
 • Te vroeg = buiten wachten
 • Kapper en klant dragen een mondmasker. Tijdens het knippen mag dit masker tijdelijk afgezet worden door de klant indien nodig.
 • Geen toiletbezoeken
 • Geen drankjes of tijdschriften 

 

 

Nog steeds niet zeker of je nu wel of niet open mag?

Twijfel je nog steeds wat je wel of niet mag doen?
VLAIO zette het allemaal duidelijk op een rijtje voor jou:

Marktkramers

Alle markten zijn voorlopig afgeschaft.

Ten behoeve van de marktkramers voorziet de stad een korting op de lidgeldfactuur voor de  periode dat de markt niet kan plaatsvinden.

Bedrijven

 

Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.

Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de 2 werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten

Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd; in geval van nietnaleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.

Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

De winkels mogen weldra hopelijk terug open. Bereid je optimaal voor op een veilige opening met zo min mogelijk besmettingsgevaar. Het visueel materiaal in bijlage kan mogelijk helpen. 

FAQ - Antwoorden door NCCN 19/3 13u30

Het document in bijlage geeft een duidelijk antwoord op jouw vragen

Nog steeds niet zeker of je nu wel of niet open mag?

Twijfel je nog steeds wat je wel of niet mag doen?
VLAIO zette het allemaal duidelijk op een rijtje voor jou:

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer