Stadskern

De stadskern bruist van ondernemerschap en beleving.

Naast een aantal aantrekkelijke winkelstraten zoals de Stationsstraat en de Nieuwstraat, vind je er maar liefst 4 horecapleinen, een concertzaal, een theater, een bioscoop, meerdere musea, een evenementenplein dat 200 dagen per jaar in gebruik is, prachtige art deco gebouwen, meer dan 1.600 parkeerplaatsen en een stadspark om u tegen te zeggen. En dit alles binnen een straal van 1 km rondom de Grote Markt!

Focusgebied

Om een gezonde balans te creëren tussen wonen - werken - winkelen, heeft de stad Sint-Niklaas een focusgebied afgebakend. Dit is een zone in de stadskern waarin we handel, beleving en ondernemerschap actief aanmoedigen. Dit onder andere aan de hand van kernversterkende premies en winkelevenementen georganiseerd door het centrummanagement.

Visuele weergave focusgebied
"We streven naar een bedrijvige kern waarin handel, beleving en ondernemerschap in de brede zin een plaats krijgen in een compacte stadskern."

Het huidige retailaanbod in de stadskern is divers én complementair. De stadskern van Sint-Niklaas herbergt een

  • bonte mix van diverse grote retailers zoals JBC, Kruidvat, Hema, C&A, Action en Damart;
  • gecombineerd met sterke horeca zoals Nova, 't Heerenhuys, Soep&Zoet, ambachtelijke chocolatiers, Cremerie François, Foubert ijs en Kasteel Walburg en
  • kwaliteitsvolle belevingswinkels zoals Perron 87, Perron 47, De Ruyte Kappers, Tiffany's, Van Poecke en Biochi.

Horeca

Voor de horeca streven we in de stadskern naar een concentratie van zaken rond de Grote Markt, de Nieuwstraat, de Houtbriel, het Sint-Nicolaasplein en het Stationsplein.

We hebben graag dat horecazaken in de winkelstraten verspreid aanwezig zijn. We bekijken hierbij of horecazaken samen gaan met de woonfunctie en de winkelfunctie van de buurt. Wij geven de voorkeur aan het invullen van bestaande lege panden. De clustering van horecazaken biedt voordelen zowel qua mobiliteit, het bestrijden van overlast, het plegen van overleg als het organiseren van gemeenschappelijke initiatieven.

In de kijker

Graag zetten we ook onze detailhandelaars en horecazaken in de kijker. Staat jouw zaak er nog niet tussen? Stuur ons een kwalitatieve foto van en een origineel tekstje over je zaak naar centrummanagement@sint-niklaas.be (voor detailhandel) of horeca@sint-niklaas.be (voor horeca).

Starten in Sint-Niklaas

Uiteraard zoeken wij nog straffe ondernemers die het aanbod voor de consument in de toekomst kunnen verrijken. Droom je van een zaak in Sint-Niklaas of heb je al concrete plannen? Neem een kijkje op onze pagina 'Start jouw zaak' of neem rechtstreeks contact op onze centrummanager of horecacoach. Wij helpen je graag verder!

Sfeerbeelden kernwinkelgebied | Stationsstraat - Patisserie Jan Reed - Van Poeck
Sfeerbeelden kernwinkelgebied | Pêche - Stationsstraat - Pure Sentiment
Sfeerbeelden kernwinkelgebied | Stationsstraat
Sfeerbeelden kernwinkelgebied | Biochi - Stationsstraat - 't Plein
Sfeerbeelden kernwinkelgebied | Foubert - Geekworld - Soep&Zoet
Sfeerbeelden kernwinkelgebied | Biochi - Manuvèl - Marcel
auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer