Beleidsplannen

De kaarten liggen goed voor onze stad. Maar dat betekent niet dat we de zaken op hun beloop moeten laten. Daarom liggen er sterke visies op tafel en staan er voortdurend heel wat projecten in de steigers zodat de succesbarometer van Sint-Niklaas onafgebroken op mooi weer staat.

Economisch kernversterkend beleidsplan

Het stadsbestuur wil volop investeren in een bedrijvige kern die ondernemerschap, werkgelegenheid en de leefbaarheid van Sint-Niklaas ten goede komt. Een bruisende kern die floreert door een samenspel van wonen, winkelen en werken, in combinatie met aantrekkelijke horeca en vrijetijdsactiviteiten.

We willen inwoners, bezoekers en bedrijven aan het stadscentrum binden, dus moeten we duidelijk uitstralen waar we met de stadskern naartoe willen. Ook voor de deelgemeenten is het essentieel dat de centra een eigenheid uitstralen. Om de bedrijvige kern in Sint-Niklaas en deelgemeenten te versterken is een langetermijnperspectief nodig, over de legislaturen heen.

Dit beleidsplan legt een doordachte toekomstvisie voor die gebouwd is op een brede basis. We vertrekken vanuit de lokale realiteit en identiteit. De visie is mee vormgegeven door gesprekken met beleidsmakers in andere domeinen, ondernemers uit Sint-Niklaas en haar deelgemeenten, en andere actoren die de kern versterken.
De focus ligt op de aantrekkingskracht van de kernen van Sint-Niklaas, Sinaai, Belsele en Nieuwkerken. Een aantrekkingskracht die zeker al aanwezig is, maar nog meer potentieel heeft. De sfeer, het aanbod en de beleving in het centrum moeten bezoekers aantrekken. Het vergroten van de bezoekredenen staat dus centraal in de vooropgezette doelstellingen en acties. Redenen voor zowel inwoners als bezoekers, die op hun beurt een positief effect hebben op bestaande en potentiële ondernemers.

Aan de basis van dit beleidsplan ligt een grondige analyse van het huidige landschap. In deel 1 worden trends en ontwikkelingen op socio-economisch vlak blootgelegd. Koopstromenonderzoek, een analyse van het huidige aanbod en een grondige SWOT-analyse leggen trends en van opportuniteiten bloot.

Het beleidsplan legt een doordachte toekomstvisie met nieuwe doelstellingen voor. We onderscheiden 6 visies voor de stad, waar we in deel 2 doelstellingen en acties aan koppelen.

Veel leesplezier

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer