FAQ over Sengzen

Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over de stadsmunt

Klaas @Sint-Niklaas

Algemeen

Waarom zijn Sengzen een goed idee?

Een eigen slimme stadsmunt verbindt capaciteiten en behoeften binnen een gemeenschap. De stadsmunt zet in op lokale economische welvaart en breekt een lans voor de onafhankelijke Sint-Niklase ondernemers.

Je wordt als handelaar deel van een netwerk: instappen zorgt ervoor dat nieuwe klanten de weg vinden naar jou. Klanten vragen er ook zelf naar. Het initiatief voor de Sengzen is vetrokken vanuit de burger. Er is interesse in andere steden en gemeenten om een gelijkaardig initiatief op poten te zetten.

Zijn Sengzen uniek in Vlaanderen?

Absoluut! Sint-Niklaas is de eerste Vlaamse stad die met Sengzen inzet op lokale handel en verder gaat dan de lokale aankoopbon of de klassieke spaarkaart. De stadsmunt onderscheidt zich op tal van vlakken: de schaalgrootte, de injectie van de stad, de combinatie lokale handel promoten en positieve inzet waarderen.

Dat zo’n lokale munt een hefboom voor een wijk, gemeente of stad kan betekenen is reeds elders bewezen. Er zijn wel heel wat projecten in Vlaanderen die op wijkniveau werken en meerdere maatschappelijke doelstellingen aanpakken.
Meer info via www.muntuit.be.

Wie mag meedoen?

Kledingwinkels, horeca, zwembad, taxibedrijven, ... Iedereen die producten of diensten verkoopt in Sint-Niklaas én deelgemeenten (Belsele, Nieuwkerken-Waas en Sinaai) kan deelnemen.
#iedereenmee

Ook particulieren buiten Sint-Niklaas kunnen Sengzen sparen en bij ons uitgeven. Al jouw klanten – ook die buiten de stad – kunnen aan het Sengzen-verhaal deelnemen!

Hoe kan ik meedoen?

Check de stappen voor registratie, het uitdelen en ontvangen van Sengzen op deze infopagina. Wil je meer te weten komen over hoe je aan de slag gaat met de Sengzen-bon? Verdiep je dan even in deze infopagina.

Wat heb ik nodig?

Een smartphone of tablet waar de Sengzen-app op gedownload is. Je hebt dus geen extra apparaat nodig!

 

(Lees meer FAQ onder de foto)
Sengzen | QR-code scannen

Details deelname

Hoeveel is een stadsmunt waard?

Eén Sengs is één euro waard.

Wat betekent het concreet als ik meedoe?

Alle deelnemende handelaars belonen hun klanten bij iedere aankoop met x-aantal Sengzen. Iedere handelaar kan zelf kiezen tussen 2 beloonregels (zie de beloonregels hieronder).

Eenmaal jouw klanten enkele Sengzen gespaard hebben, kunnen ze deze terug uitgeven bij jou of andere deelnemende handelaars.

Na iedere maand wordt jouw saldo van uitgegeven en ontvangen Sengzen automatisch berekend. Bij een positief saldo krijg je dat geld meteen op je rekening. Bij een negatief saldo gaat er via domicilie een bedrag van je rekening.

Welke beloonregels kan ik kiezen?

Je kan als handelaar kiezen hoeveel Sengzen je per lokale aankoop aan jouw klant geeft. Je hebt keuze uit 2 beloonregels die automatisch worden toegepast (dus geen gedoe aan de kassa):

  • 0,10 of meer Sengzen per aankoop
  • 1% of meer op het aankoopbedrag

De gouden regel is: per aankoop vanaf €5 minstens 0,10 Sengzen (dus 10 eurocent)

Hoeveel gaat het kosten?

Tot en met 2023 kan je genieten van een gratis lidmaatschap. Vandaag instappen kost dus niets!

Je beloont als handelaar de klanten die bij jou inkopen doen met Sengzen (de keuze van het bedrag of % is aan jou). De Sengzen die je uitdeelt aan jouw klanten worden verrekend met de Sengzen die je ontvangt van jouw klanten.

Een rekenvoorbeeld maakt het misschien wat duidelijker:

Stap 1 | Je deelt Sengzen uit

Je geeft 6 dagen per week aan 20 klanten 0,50 Sengzen. Dan ben je op het einde van de maand 240 euro verschuldigd aan de centrale rekening.
240 euro = 0,50 Sengzen x 1 euro x 20 klanten x 6 dagen x 4 weken

Stap 2 | Je ontvangt Sengzen

Je ontvangt van 3 klanten gemiddeld 5 Sengzen per dag in jouw winkel. Dan mag je 360 euro terugvorderen van de centrale rekening.
360 euro = 5 Sengzen x 1 euro x 3 klanten x 6 dagen x 4 weken

Stap 3 | Je saldo wordt berekend

Na iedere maand wordt jouw saldo van uitgegeven en ontvangen Sengzen automatisch berekend. In dit voorbeeld is je eindbalans positief. Je ontvangt 120 euro van de centrale rekening.
120 euro = 360 euro ontvangen – 240 euro uitgegeven

Hoeveel kost het lidmaatschap?

Tot en met 2023 betaal je geen lidmaatschap. Daarna is de lidmaatschapsbijdrage 10 euro per maand voor de deelnemende handelaar.

Kan een klant meerdere keren per dag mijn winkel inlopen om extra munten te ontvangen?

Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen de vaste en variabele beloningen. Om oneigenlijk gebruik tegen te gaan van de vaste beloningen, beperken we het aantal lokale aankopen die beloond worden met Sengzen per klant per winkel op één per dag. Geef je variabele beloningen? Dan kan jouw klant per aankoop opnieuw Sengzen sparen.

Hebben Sengzen een vervaldatum?

Sengzen kunnen gedurende één jaar gebruikt worden. Nadien komen ze terug in de algemene centrale kassa waar ze zo snel mogelijk weer uitgedeeld zullen worden aan burgers. Het is niet mogelijk om te achterhalen welke Sengzen via welke handelaar werden gespaard. Dus de niet geïnde Sengzen vloeien niet terug naar de uitbetalende handelaar.

Wat met BTW en boekhouding?

De verkopen in Sengzen in jouw zaak moeten in euro geboekt worden zoals je altijd zou doen. Het exacte betaalmiddel is voor de BTW niet relevant. De BTW-wetgeving blijft dus gewoon van toepassing zoals je ze vandaag al toepast.

 

(Lees meer FAQ onder de foto)
Klaas @Koek en Ei

Verwachtingen

Wat mag ik van de stad verwachten?

  • De Stad injecteert via de burgers (beloningen via premies, evenementen...) Sengzen ter waarde van €240.000. Dat geld wordt bij deelnemende handelaars en andere instellingen (zwembad, MIWA...) uitgegeven. De stad investeert hiermee duidelijk in de lokale economie.
  • De Stad promoot het project en voorziet een campagnebudget.
  • De Stad betaalt de ontwikkeling en de jaarlijkse licentiekost van het platform.
  • De Stad zorgt voor extra dynamiek door nieuwe acties te lanceren, voordelen in de verf te zetten en partners te introduceren

Wat verwacht de stad van mij?

Elke maand wordt jouw saldo van uitgegeven en ontvangen Sengzen automatisch berekend. Bij een positief saldo krijg je direct geld overgeschreven op je rekening. Bij een negatief saldo gaat er via domicilie een bedrag van je rekening. Dit vergt weinig extra werk.

We verwachten wel dat je een actief en kenbaar lid bent van het netwerk van de Sengzen. Draag het uit, promoot het bij jouw klanten en maak er samen met ons een succesverhaal van!

Wat als ik enkel uitgeef en niet ontvang met de Sengzen?

We rekenen op iedere handelaar om actief deel te nemen aan het systeem. Als je Sengzen uitgeeft als ondernemer, wil je er natuurlijk ook ontvangen, zodat je op een positief saldo eindigt aan het einde van de maand.

Als je énkel Sengzen uitgeeft en niets ontvangt, zal je aan het einde van de maand het verschil in euro's moeten opleggen. Spoor dus zeker je klanten aan om ook bij jou hun Sengzen uit te geven.

Hoe kan ik mijn deelname stoppen?

Je kan elk kwartaal stoppen. Je schrijft jouw zaak ten laatste één maand voor een nieuw kwartaal ingaat uit. In elk ander geval wordt jouw lidmaatschap automatisch verlengd voor het volgende kwartaal. Wanneer je geen Sengzen meer wil uitdelen of aanvaarden, meld dit dan zo snel mogelijk aan sengzen@sint-niklaas.be.

Algemene voorwaarden & privacyverklaring

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen die niet in de FAQ opgenomen zijn? Stuur ons gerust een mailtje via sengzen@sint-niklaas.be en wij beantwoorden uw vraag persoonlijk.

auto bus fiets herfst lente typischsn winterziendoen zienslapenzomer